Γάλα γαϊδούρας ή Ονόγαλο: Οφέλη & Χρήσεις

a close up of a person holding an animal

Το ονόγαλο μπορεί να ακούγεται σαν ένα μοντέρνο νεοεισερχόμενο είδος στην αγορά γάλακτος, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το γάλα γαϊδούρας εδώ είναι ξακουστό για τα οφέλη του, και σε αυτό το άρθρο (Γάλα γαϊδούρας ή Ονόγαλο: Οφέλη & Χρήσεις) θα σας παρουσιάσουμε τις κυριότερες χρήσεις του!

Έχει γίνει δημοφιλής ξανά πρόσφατα, ειδικά σε μέρη της Ευρώπης, και είναι ελκυστικό τόσο για τους κυνηγούς των γεύσεων που θέλουν να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα και ποτά, όσο και για εκείνους που στοχεύουν να τρώνε φυσικά τρόφιμα με οφέλη για την υγεία.

Η ιστορία και οι χρήσεις του γαϊδουριού

Τα γαϊδούρια ανήκουν στην οικογένεια Equidae (Ιππίδες), η οποία περιλαμβάνει επίσης άλογα και ζέβρες. Διάφορες φυλές εξημερωμένων γαιδάρων ζουν σε όλο τον κόσμο, και όπως πολλά άλλα θηλαστικά, θηλυκά γαϊδούρια, γνωστά ως jennies, έχουν μεγαλώσει για χιλιάδες χρόνια για το γάλα τους ( Πηγή ).

Το γαϊδουράκι έχει μακρά ιστορία ιατρικών και καλλυντικών χρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιπποκράτης το χρησιμοποίησε ως θεραπεία αρθρίτιδας , βήχα και πληγών. Η Κλεοπάτρα λέγεται ότι διατηρεί το απαλό, λείο δέρμα της με λουτρά γάλατος γαϊδουριού (πηγή).

Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και χρησιμοποιείται ως θεραπεία λαϊκής ιατρικής για λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του κοκκύτη , καθώς και ιών σε περιοχές της Αφρικής και της Ινδίας (πηγή).

Σε σύγκριση με το γάλα από άλλα γαλακτοκομικά ζώα όπως αγελάδες, κατσίκες, πρόβατα, βουβάλια και καμήλες, το γάλα γαϊδουριού μοιάζει περισσότερο με το ανθρώπινο μητρικό γάλα και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα για τη σίτιση ορφανών βρεφών ( πηγή ).

Η εκτροφή γαϊδουριών γίνεται πιο δημοφιλής. Ωστόσο, τα περισσότερα αγροκτήματα είναι μικρά. Το καθένα παράγει μόνο περίπου 4 φλιτζάνια (1 λίτρο) γάλα την ημέρα. Έτσι, το γάλα είναι κάπως δύσκολο να βρεθεί και θεωρείται ειδικό προϊόν ( πηγή , πηγή , πηγή ).

Το νωπό γάλα πωλείται συνήθως σε αγροκτήματα όπου εκτρέφονται γαϊδούρια. Διατίθεται ευρύτερα ως αποξηραμένο με κατάψυξη γάλα σε σκόνη και ως συστατικό σε ορισμένες ευρωπαϊκές εισαγόμενες σοκολάτες Στην Ιταλία, όπου είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, το γάλα γαϊδουριού χρησιμοποιείται σε ορισμένες βρεφικές συνταγές και ως ιατρική τροφή (πηγή).

Αν και φαίνεται να είναι μια νέα τάση, οι άνθρωποι πίνουν γάλα γαϊδούρας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι κάπως δύσκολο να το βρείτε εκτός και αν ζείτε κοντά σε μια φάρμα γαϊδουριών.

Διατροφική αξία γάλακτος γαϊδουριού

Διατροφικά, το γάλα γαϊδούρας μοιάζει πολύ με το ανθρώπινο αλλά και το αγελαδινό γάλα . Παρέχει βιταμίνες και μέταλλα μαζί με πρωτεΐνες (πηγή).

Έχει χαμηλότερα λιπαρά, και επομένως θερμίδες, και έχει περισσότερη βιταμίνη D από άλλα γάλατα. Οι περισσότερες θερμίδες στο γαϊδούρι προέρχονται από υδατάνθρακες, οι οποίοι έχουν τη μορφή λακτόζης (πηγή).

Αυτό το γράφημα παραθέτει τις διατροφικές πληροφορίες για 100mL γαϊδουριού, ανθρώπινου και ενισχυμένου με βιταμίνη D αγελαδινού γάλακτος ( πηγήπηγήπηγή):

100mlΟνόγαλοΠλήρες, εμπλουτισμένο με βιταμίνη D αγελαδινό γάλαΑνθρώπινο μητρικό γάλα
Θερμίδες496170
Πρωτεΐνη2 γραμμάρια3 γραμμάρια1 γραμμάριο
Υδατάνθρακες6 γραμμάρια5 γραμμάρια7 γραμμάρια
Λίπος2 γραμμάρια3 γραμμάρια4 γραμμάρια
Χοληστερίνη3% της ημερήσιας αξίας (DV)3% του DV5% του DV
Βιταμίνη D23% του DV9% του DV1% του DV
Ασβέστιο7% του DV11% του DV3% του DV
Ριβοφλαβίνη2% του DV13% του DV2% του DV
Dv = Ημερήσια προτεινόμενή ποσότητα για ένα μέσο άνθρωπο

Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης στο γάλα προέρχεται από καζεΐνη και ορό γάλακτος. Η καζεΐνη είναι η πρωτεΐνη που αντιδρούν τα περισσότερα άτομα με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Το γάλα γαϊδουριού είναι παρόμοιο με το ανθρώπινο μητρικό γάλα, καθώς είναι χαμηλό σε καζεΐνη και υψηλότερο σε ορό γάλακτος ( 12 ).

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος στο γαϊδούρι είναι αξιοσημείωτη για τις αντιμικροβιακές της ιδιότητες. Περιέχει ενώσεις που μπορούν να αποτρέψουν την ανάπτυξη ιών και βακτηρίων ( πηγή , πηγή , πηγή ).

Σε εργαστηριακές μελέτες, αποτρέπει την εξάπλωση βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Listeria monocytogenes, Escherichia coli και Staphylococcus aureus ( πηγή , πηγή , πηγή ).

Το ονόγαλο είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσιο σε υδατάνθρακες. Η πρωτεΐνη στο ονόγαλο είναι σε μεγάλο βαθμό ορός γάλακτος, η οποία έχει ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης ορισμένων βακτηρίων και ιών.

Οφέλη του γάλακτος γαϊδούρας

Οι λάτρεις του γάλακτος γαϊδούρας το πίνουν συχνά για τα οφέλη στην υγεία τους. Συγκεκριμένα, έχει κερδίσει πολλή προσοχή ως φαγητό φιλικό προς τα αλλεργιογόνα και ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Σε σύγκριση με την πρωτεΐνη που έχει το αγελαδινό γάλα, η οποία έχει περίπου πέντε φορές περισσότερη καζεΐνη από τον ορό γάλακτος, η πρωτεΐνη στο γάλα γαϊδουριού έχει περίπου ίσα μέρη καζεΐνης και ορού γάλακτος ( πηγή ).

Δεδομένης της σημαντικά χαμηλότερης περιεκτικότητάς της σε καζεΐνη, πολλά άτομα με αλλεργία σε πρωτεΐνες αγελαδινού γάλακτος μπορούν να ανεχθούν το γάλα γαϊδουριού, καθώς διαπιστώνουν ότι το γάλα γαϊδουριού δεν προκαλεί αλλεργική απόκρισηπηγή ).

Αυτό μπορεί να είναι ένα πλεονέκτημα για όποιον είναι αλλεργικός στο αγελαδινό γάλα, και μπορεί να ωφεληθεί από την πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά που παρέχει το γάλα.

Μια ιταλική μελέτη σε 81 παιδιά με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα διαπίστωσε ότι όλα ήταν σε θέση να πίνουν γάλα γαϊδουριού χωρίς αρνητική αντίδραση. (πηγή).

Ωστόσο, εάν έχετε γνωστή αλλεργία, επικοινωνήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν δοκιμάσετε γάλα γαϊδούρας. 

Ένα άλλο σημαντικό συστατικό του γάλακτος γαϊδουριού είναι η λακτόζη. Βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει ασβέστιο, το οποίο είναι σημαντικό για ισχυρά οστά (Αξιόπιστη πηγή).

Άλλες ενώσεις στο γάλα μπορεί να υποστηρίξουν ένα πιο υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Μια εργαστηριακή μελέτη έδειξε ότι το γάλα γαϊδουριού έχει την ικανότητα να προάγει την απελευθέρωση κυτοκινών, οι οποίες είναι πρωτεΐνες που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα (πηγή).

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι το γάλα γαϊδουριού προκαλεί επίσης τα κύτταρα να παράγουν νιτρικό οξείδιο, μια ένωση που βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Το οξείδιο του αζώτου μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία σας, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει την αρτηριακή σας πίεση (πηγή).

Το γάλα γαϊδούρας μπορεί να είναι το κατάλληλο υποκατάστατο γαλακτοκομικών για άτομα με αλλεργία σε πρωτεΐνες αγελαδινού γάλακτος, αν και εξακολουθεί να περιέχει καζεΐνη και λακτόζη. Επιπλέον, μπορεί να προσφέρει και άλλα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης ενός υγιέστερου ανοσοποιητικού συστήματος και της μείωσης της αρτηριακής πίεσης.

Μειονεκτήματα του ονόγαλου

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του ονόγαλου είναι η τιμή και η διαθεσιμότητα. Επειδή τόσο ο αριθμός όσο και το μέγεθος των γαλακτοπαραγωγών γαϊδουριών είναι περιορισμένοι, είναι κοστοβόρο να παράγεται και να πωλείται – και επομένως δύσκολο να παραχθεί.

Η Ελλάδα διαθέτει μερικούς παραγωγούς που πωλούν το γάλα γαϊδούρας. Η τιμή του γάλακτος γαϊδουριού, μαζί με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε καζεΐνες, το καθιστούν επίσης πολύ ακριβότερό από το συμβατικό γάλα.

Ένα άλλο πιθανό μειονέκτημα είναι ότι οι περισσότερες μικρές φάρμες πωλούν μόνο ακατέργαστο γάλα γαϊδούρας και η κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος ενέχει κίνδυνο διατροφικής ασθένειας για αυτό και πρέπει να εμπιστευόμαστε τις μεγάλες Ελληνικές φάρμες και τα προϊόντα τους όπως η Farma Metsovou.

Τα άτομα επίσης με δυσανεξία στη λακτόζη πρέπει να αποφεύγουν ή να περιορίζουν το γάλα γαϊδούρας. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ένζυμο λακτάσης για να διασπάσετε τη λακτόζη πριν το πιείτε.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το γάλα γαϊδούρας είναι περιορισμένο και μπορεί να είναι ακριβό. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι εάν πίνετε ωμό γάλα γαϊδούρας, υπάρχει κίνδυνος τροφικής ασθένειας, η οποία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τα βρέφη ή για όσους έχουν μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Άλλες χρήσεις του ονόγαλου

Το γάλα γαϊδούρας είναι κάτι περισσότερο από ένα είδος διατροφής. Είναι εξίσου γνωστό για τη χρήση του ως συστατικό στα καλλυντικά. Στην πραγματικότητα, πιθανότατα θα έχετε πολύ καλύτερη τύχη να βρείτε ενυδατικά σαπούνια δέρματος ή ποτά από γάλα γαϊδούρας.

Οι πρωτεΐνες στο γάλα γαϊδούρας έχουν την ικανότητα να προσελκύουν και να συγκρατούν νερό, γεγονός που το καθιστά μια εξαιρετική ενυδατική κρέμα ( πηγή ).

Μερικές από τις πρωτεΐνες στο γάλα γαϊδούρας λειτουργούν επίσης ως αντιοξειδωτικές . Συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από οξειδωτικές βλάβες, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης στον ήλιο, παρέχοντας έτσι οφέλη κατά της γήρανσης ( πηγή ).

Τα καλλυντικά προϊόντα που μπορεί να έχουν το γάλα γαϊδούρας ως βασικό συστατικό μπορεί να είναι: κρέμες δέρματος, μάσκες προσώπου, σαπούνια και σαμπουάν.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μία από τις πιο συνηθισμένες χρήσεις για το γάλα γαϊδούρας είναι ως συστατικό στα καλλυντικά κατά της γήρανσης. Έχει ενυδατικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες για την προστασία του δέρματος, του προσώπου και των μαλλιών σας.

Με λίγα λόγια…

Το γάλα γαϊδούρας μπορεί να ακούγεται σαν μια νέα μόδα, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή ως ποτό που προάγει την υγεία και ενυδατική περιποίηση δέρματος.

Είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για όσους έχουν αλλεργία σε πρωτεΐνες αγελαδινού γάλακτος που μπορούν να ανεχθούν τη χαμηλή περιεκτικότητα σε καζεΐνες.

Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι εξακολουθεί να περιέχει αρκετή ποσότητα λακτόζης και μπορεί να είναι ακατάλληλη για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

Το γάλα περιέχει επίσης ενώσεις που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων, ιών και άλλων λοιμώξεων.

Το γάλα γαϊδουριού είναι ακριβό και μπορεί να είναι δύσκολο να το βρείτε ως ποτό, αλλά μπορείτε ακόμα να επωφεληθείτε από τα καλλυντικά του οφέλη. Είναι εύκολο να βρείτε ενυδατικές κρέμες, σαπούνια και σαμπουάν φτιαγμένα με γάλα γαϊδούρας.


Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: