Το Μέλι ως πιθανή φυσική θεραπεία κατά του COVID-19

covid 19 μέλι

Διαβάστε το άρθρο: Το Μέλι ως πιθανή φυσική θεραπεία κατά του COVID-19: φαρμακολογικές ιδέες και θεραπευτικές υποσχέσεις.

Μελέτη από: Khandkar Shaharina Hossain1,2, Md. Golzar Hossain3,4, Akhi Moni1, MD Mahbubur Rahman1,5, Umma Habiba Rahman1, Mohaimanul Alam1, Sushmita Kundu1 , 2, Md. Masudur Rahman6, MD Abdul Hannan7, MD Jamal Uddin 1,8 * 1ABEx Bio-Research Center, East Azampur, Dhaka-1230, Bangladesh 2Biotechnology and Genetic Engineering Discipline, Khulna University, Khulna 9208, Bangladesh 3Division of Virology, Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας, Μεταπτυχιακή Σχολή Ιατρικής, Πανεπιστήμιο της Οζάκα, Οσάκα 565-0871, Ιαπωνία , Δημοκρατία της Κορέας 6 Τμήμα Παθολογίας, Σχολή Κτηνιατρικών, Ζωικών και Βιοϊατρικών Επιστημών, Sylhet Agricultural University, Sylhet 3100, Μπαγκλαντές 7 Τμήμα Βιοχημείας και d Molecular Biology, Bangladesh Agricultural University, Mymensingh-2202, Bangladesh 8Gaduate School of Pharmaceutical Sciences, College of Pharmacy, Ewha Womans University, Seoul 03760, Δημοκρατία της Κορέας. *
Αντίστοιχος συγγραφέας: Md Jamal Uddin, PhD Research Professor, Graduate School of Pharmaceutical Sciences, College of Pharmacy, Ewha Womans University, Seoul 03760, Republic of Korea, Phone: +821086737008, Email: hasan800920@gmail.com


ΠΕΡΙΛΗΨΗ:Το μέλι και τα διάφορα συστατικά του βρίσκονται στο προσκήνιο ως μια αποτελεσματική φυσική θεραπεία ικανή να ομαλοποιήσει την κατάσταση με τη μείωση της οξείας φλεγμονής μέσω της ενθάρρυνσης της ανοσολογικής απόκρισης.

Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει την πιθανή θεραπευτική της ικανότητα έναντι πολλών χρόνιων ασθενειών / παθήσεων, όπως,ο διαβήτης, η υπέρταση, η δυσλειτουργία της αυτοφαγίας, οι βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις. Το πιο σημαντικό, το μέλι έδειξε την ιοκτόνο δράση του σε αρκετούς ιούς όπως ο ιός HIV, ο ιός της γρίπης, ο απλός έρπης και ο ιός της ανεμευλογιάς.

Το μέλι μπορεί να είναι ευεργετικό για ασθενείς με COVID-19 που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2 με την ταυτόχρονη ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ξενιστή, βελτιώνοντας τις συννοσηρές καταστάσεις και τις αντιιικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, μια κλινική δοκιμή μελιού σε ασθενείς με COVID-19 έχει υποβληθεί. Σε αυτήν την ανασκόπηση, συνοψίσαμε τα πιθανά οφέλη του μελιού και των συστατικών του στο πλαίσιο των αντιμικροβιακών δραστηριοτήτων, πολλές χρόνιες ασθένειες και το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή και έτσι προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μια σχέση με το μέλι για τη θεραπεία του COVID-19. Αυτή η κριτική θα είναι χρήσιμη για την επανεξέταση των πληροφοριών σχετικά με τις πιθανές θεραπευτικές επιδράσεις του μελιού στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19. Ωστόσο, οι επιδράσεις του μελιού στην αντιγραφή του SARS-CoV-2 ή / και στο ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω με in vitro και in vivo μελέτες.


ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: Μέλι, COVID-19, SARS-CoV-2 μόλυνση, ανοσοαπόκριση, ιογενής λοίμωξη.


1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ:Η πρόσφατη πανδημία (COVID-19) αποτελεί σοβαρή ανησυχία παγκοσμίως.

Αναμένεται ότι, κατά τα τέλη του έτους 2019, το COVID-2019 που προκλήθηκε από σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο coronavirus 2 (SARS-CoV-2) και έχει εντοπιστεί στην πόλη Wuhan της επαρχίας Hubei της Κίνας θα έχει κατακλύσει τον κόσμο.
Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω της εύκολα μεταδοτικής φύσης του, εξαπλώθηκε σε σχεδόν σε 210 χώρες στον κόσμο, οπότε κήρυξε Παγκόσμια Πανδημία ο ΠΟΥ στις 11 Μαρτίου 2020


2. Από τις 17 Ιουνίου 2020, 8.322.910 άτομα είχαν μολυνθεί από αυτόν τον νέο ιό. και ο αριθμός των θανάτων έφτασε 447.959 3. Πριν από το COVID-2019, υπήρχαν και άλλοι δύο ιοί που ανήκουν στο ίδιο γένος που είχαν διαπιστωθεί ότι προκαλούν σοβαρή λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος με τη μορφή πνευμονίας 2,4. Και οι τρεις από αυτούς τους ιούς μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρο τραυματισμό σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ενώ τα νεότερα άτομα με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα θεωρούνται γενικά εκτός κινδύνου.

Το COVID-19 πυροδοτεί εύκολα μόλυνση σε πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, του πεπτικού συστήματος καθώς και του ήπατος 4.

Ο λόγος πίσω από το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας αυτού του ιού είναι πιθανώς η οξεία πνευμονική βλάβη 5.

Είναι ατυχία που δεν έχει εισαχθεί κατάλληλη μέθοδος θεραπείας έως σήμερα 6.

Η χρήση χημειοφαρμάκου συνοδεύεται από πολλά προβλήματα, όπως αντοχή σε πολλαπλά φάρμακα, παρενέργειες και άλλες δυσκολίες που μας αφήνουν να σκεφτούμε άλλες εναλλακτικές λύσεις όπως φυσικά προϊόντα για τη μείωση των αναπόφευκτων παρενεργειών 7-9.

Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το φυτό και τα διάφορα παράγωγά του ως φαρμακευτική αγωγή για διάφορους τύπους ασθενειών από την πρόληψη έως τη θεραπεία τους 10-12.

Τα τελευταία χρόνια, το μέλι έχει τηναναγνώριση των ερευνητών για την καταπολέμηση αυτών των δυσκολιών των χημειοφαρμάκων 13–16.

Το μέλι έχει διάφορες ενώσεις όπως σάκχαρα, οργανικά οξέα, αμινοξέα, φαινολικές ενώσεις και άλλα πράγματα19,20 (Πίνακας 1).

Το μέλι έχει μελετηθεί εδώ και πολύ καιρό σε ζωικό και ανθρώπινο μοντέλο και έχει παρατηρηθεί η αντιοξειδωτική του ισχύ 21,22.

Έχει αποδείξει τη δραστικότητά του σε διάφορες θεραπευτικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων των αντιβακτηριακών 23, αντιβακτηριδιακών 24, αντιφλεγμονωδών 25 δράσεων, επούλωσης της πληγής 26, αντιδιαβητικών 27, αντικαρκινικών 28, αντιικών 29, αντιμυκητιακών 30 και αντικαρκινικών 14,31,32 δράσεων. Έχει επίσης μειώσει το επίπεδο των τριγλυκεριδίων και της VLDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας) καθώς και τη συστολική αρτηριακή πίεση σε πειραματόζωα 33.

Σε μια δοκιμή, οξέα αναπνευστικά συμπτώματα παρατηρήθηκαν λιγότερο σε άτομα που έπαιρναν μέλι καθημερινά 34. Μια πρόσφατη προσέγγιση του Insilico έδειξε ότι τα συστατικά του μελιού ενδέχεται να αναστέλλουν τις πρωτεάσες SARS-CoV-2 35.

Η τροποποίηση της μεθυλογλυοξάλης (MGO) ενδέχεται να εμπλέκεται στην αντιγραφή του SARS-CoV-2 36. Το MGO είναι ένα συστατικό του μελιού manuka που επίσης αναστέλλει την ανάπτυξη του ιού που τυλίγεται στο κύτταρο 37. Ωστόσο, εάν το μέλι μπορεί να είναι ένα θεραπευτικό φάρμακο για τον έλεγχο ή / και τη θεραπεία του COVID-19 μένει να διερευνηθεί. Σε αυτήν την ανασκόπηση, συνοψίσαμε τους πιθανούς ευεργετικούς ρόλους του μελιού και των συστατικών του στο πλαίσιο αντιμικροβιακών δραστηριοτήτων, πολυάριθμων χρόνιων παθήσεων και οδών ανοσολογικής σηματοδότησης ξενιστή και έτσι προσπαθήσαμε να κάνουμε μια συσχέτιση του μελιού για τη θεραπεία του COVID-19.


ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ

Έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες για να παρατηρηθεί η επίδραση του μελιού ή της δραστικής του ένωσης σε ανθρώπινα φυσιολογικά συστήματα, καθώς και στις αντιμικροβιακές δραστηριότητες του μελιού από μελέτες in vivo ή in vitro. Ωστόσο, ο ακριβής μηχανισμός των προστατευτικών επιδράσεων του μελιού κατά της ιογενούς λοίμωξης δεν έχει ακόμη κατανοηθεί με σαφήνεια. Οι πρόσφατες μελέτες σχετικά με τις προστατευτικές επιδράσεις του μελιού έναντι της ανοσολογικής δυσλειτουργίας, αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, διαβήτη, υπεργλυκαιμία, καρδιαγγειακές διαταραχές, βακτηριακή λοίμωξη, μυκητιασική λοίμωξη και ιογενή λοίμωξη πρέπει να συνοψιστούν και να συζητηθούν (Πίνακας 2). Θα προσπαθήσουμε επίσης να κάνουμε μια συσχέτιση των θεραπευτικών επιδράσεων του μελιού.Το COVID-19 με όλες αυτές τις προαναφερθείσες φυσιολογικές διαταραχές / συννοσηρές καταστάσεις βρέθηκαν να σχετίζονται με το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας των μολυσμένων με COVID-19 ατόμων 38-40.


Οξειδωτικό στρες

Το οξειδωτικό στρες μπορεί να οριστεί ως διαταραχή μεταξύ των οξειδωτικών προϊόντων και της αντιοξειδωτικής ισορροπίας υπέρ των οξειδωτικών προϊόντων που οδηγούν κατά συνέπεια σε βλάβη των κυττάρων. Το οξειδωτικό στρες διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην πρόκληση διαφόρων τύπων ασθενειών,συμπεριλαμβανομένων των νευρολογικών διαταραχών, του καρκίνου, της γήρανσης καθώς και της ενδοκρινικής ασθένειας 41. Το οξειδωτικό στρες παίζει επίσης κεντρικό ρόλο στην παθολογία της εισβολής ιών προκαλώντας φλεγμονώδη βλάβη η οποία κατά συνέπεια υπερβολική ανοσοαπόκριση, κοινώς γνωστή ως καταιγίδα κυτοκίνης.

Μια καταιγίδα κυτοκίνης είναι μια υπερπαραγωγή ανοσοκυττάρων και των ενώσεων ενεργοποίησής τους τις κυτοκίνες 42,43. Οι ιοί της γρίπης βλάπτουν τους πνεύμονες παρουσία φλεγμονωδών σημάτων είναι ένα παράδειγμα αυτού του συμβάντος. Ο ιός της γρίπης κατευθύνει μονοκύτταρα και πολυμορφικά πυρηνικά λευκοκύτταρα και αυτό παράγει ROS (είδος αντιδραστικού οξυγόνου) που είναι γνωστός μεσολαβητής του οξειδωτικού στρες και αυτό το ROS παίζει ρόλο στην παθογένεση της μόλυνσης από τον ιό της γρίπης 44,45. Η καταιγίδα κυτοκίνης προκαλείται από αρκετές ιογενείς λοιμώξεις λόγω της οποίας συμβαίνει ενεργοποίηση των ενδοθηλιακών κυττάρων των τριχοειδών πνευμόνων, διείσδυση ουδετερόφιλων και αυξημένη οξείδωση.

Τα μακροφάγα και τα ουδετερόφιλα είναι γνωστό ότι παράγουν σημαντική ποσότητα ROS 46-48. Η άνοδος στο επίπεδο οξειδωτικού στρες μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε πνευμονικούς τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένης της οξείας πνευμονικής βλάβης (ALI) και του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) 49,50.

Υπάρχουν αρκετοί ιοί, συμπεριλαμβανομένων των κοροναϊών και της γρίπης που μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρους πνευμονικούς τραυματισμούς και μπορεί να είναι θανατηφόροι από το ARDS 51-53.

Η άνοδος στο οξειδωτικό στρες οφείλεται στη γρήγορη απελευθέρωση των ελεύθερων ριζών και οι κυτοκίνες δείχνουν προς το ARDS που οδηγεί σε κυτταρικό τραυματισμό, ανεπάρκεια οργάνων, σοβαρή υποξαιμία που οδηγεί σε συχνή ανεξέλεγκτη φλεγμονή, οξειδωτικό τραυματισμό, βλάβη στο κυψελιδικό τριχοειδές φραγμό και τελικά θάνατο 54.

Μια πρόσφατη μελέτη, έχει βρεθεί ότι κατά το διάστημα μόλυνσης από το COVID-19 που είναι περισσότερες από 14 ημέρες, σχεδόν το 93% των ασθενών (27 στους 29) εμφάνισαν αυξημένη υπερευαίσθητη C αντιδραστική πρωτεΐνη (CRP) η οποία είναι γνωστός δείκτης για φλεγμονή και οξειδωτικό στρες 55.

Τα οξειδωτικά είναι ένας γνωστός παράγοντας παρεμπόδισης για αποσύνθεση που προκαλούνται κυρίως από οξειδωτικά όπως O2, OH2, υπεροξείδιο και / ή λιπιδικές υπεροξυλικές ρίζες και επιτρέπουν έτσι ασθένειες όπως καρκίνο, σύνθεση μεταλλαξιογόνων, γήρανση, αθηροσκλήρωση, πολλές χρόνιες και εκφυλιστικές παρατεταμένες ασθένειες 56.

Τα κύτταρα εμφανίζουν προστατευτικό ρόλο κατά της οξειδωτικής βλάβης που αποτελείται κυρίως από καθαριστές ελευθέρων ριζών και άλλους αντιοξειδωτικούς παράγοντες όπως, καταλάση, υπεροξείδιο δισμουτάση, υπεροξειδάση, γλουταθειόνη, ασκορβικό οξύ, τοκοφερόλη, κ.λπ. Λόγω αυτής της διέγερσης τα κύτταρα αλλάζουν και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση αντιοξειδωτικής απόκρισης 58.


Το μέλι το έχει αποδείξει την αντιοξειδωτική του δράση μέσω της πρόληψης αρκετών οξέων και χρόνιων παθήσεων που περιλαμβάνουν φλεγμονώδεις, αλλεργικές, θρομβωτικές, διαβητικές, καρδιαγγειακές, καρκίνο και άλλες 16. Αυτές οι ιδιότητες έχουν αποδειχθεί και μετρηθεί μέσω αντιραδικής δραστηριότητας όπου προσδιορίζεται ORAC (ικανότητα οξυγόνου ριζοσπαστικής οξυγόνου), σάρωση DPPH δοκιμασία (1,1-διφαινυλ-2-πικρυλυδραζυλ) καθώς και ανάλυση FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power) 22.

Όχι μόνο φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή αλλά και σάκχαρα, πρωτεΐνες, αμινοξέα, καροτένια, οργανικά οξέα και άλλα δευτερεύοντα συστατικά που υπάρχουν στο μέλι είναι γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα 59,60.

Η κατανάλωση 1,2 g / kg μελιού μπορεί να αυξήσει τόσο την ποσότητα όσο και τη δραστικότητα αντιοξειδωτικών παραγόντων όπως η β-καροτίνη, η βιταμίνη C και η αναγωγάση της γλουταθειόνης σε υγιή άτομα 61. Ακόμα και τώρα δεν είναι γνωστός ο ακριβής μηχανισμός, αλλά ο πιθανός μηχανισμός cloud περιλαμβάνει δέσμευση ελευθέρων ριζών, δωρεά υδρογόνου, χηλίωση μεταλλικού ιόντος, δράση υποστρώματος φλαβονοειδών για υδροξύλιο,ριζικές δράσεις υπεροξειδίου 21,62 (Σχήμα 1).

Αν και η αντιοξειδωτική δράση του μελιού έχει αποδειχθεί με δομημένο τρόπο, υπάρχουν πολλές πτυχές που δεν έχουν βρεθεί ακόμη. Ανοσολογικές αντιδράσεις και φλεγμονή.Τα ανθρώπινα έμφυτα και προσαρμοστικά ανοσοποιητικά συστήματα μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για την προστασία έναντι του SARS-CoV-2, καθώς δεν έχει ακόμη εισαχθεί θεραπευτική προσέγγιση. Το ένζυμο μετατροπής της αγγειοτενσίνης-2, (ACE-2), υποδοχέας του SARS-CoV-2 έχει βρεθεί σε διάφορες κυτταρικές επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, της καρδιάς, των νεφρών και των αρτηριών 63,64. Επίσης, οι υποδοχείς που μοιάζουν με διόδια (TLR), οι οποίοι συνήθως αναγνωρίζονται ως υποδοχείς παθογόνων, υποπτεύονται ότι είναι βοηθητικοί στην είσοδο του SARS-CoV-2 65.

Η διέγερση του ανοσοαπόκριτου κυττάρου εμφανίζεται όταν ο ιός εισέρχεται στο σώμα. Τα κλασικά κύτταρα παρουσίασης αντιγόνων (APC) για το SARS-CoV-2 καταλαμβάνουν τον ιό και παρέχουν συγκεκριμένα κύτταρα Β και Τ μέσω ανθρώπινου αντιγόνου λευκοκυττάρων ή HLA66. Το παρόν αντιγόνο αναγνωρίζεται από TCR (υποδοχέας Τ κυττάρων) που τελικά μετατρέπεται σε βοηθητικά Τ κύτταρα (CD4 +) και κυτταροτοξικά Τ κύτταρα (CD8 +). Η διαφοροποίηση των Β κυττάρων διεγείρεται από κυτοκίνες που προέρχονται από βοηθητικά Τ κύτταρα. Μαζί με το κύτταρο Β πλάσματος, το κύτταρο μνήμης Β δημιουργεί έναν άμεσο σύνδεσμο με το SARS-CoV-2 που παράγει ειδικά αντιγόνα αντισώματα από κύτταρα Β πλάσματος για να εξουδετερώσει το SARS-CoV-2. Άλλοι παράγοντες όπως οι ιντερφερόνες (IFNs) ή οι φλεγμονώδεις παράγοντες μπορούν επίσης να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού 67. Η έμφυτη και προσαρμοστική ανοσία έναντι του SARS-CoV-2 παρέχεται από λεμφοκύτταρα Β και Τ τα οποία ενεργοποιούνται από δενδριτικά κύτταρα 68. Τα IFN και τα γρανζύματα δημιουργούνται από κυτταροτοξικά Τ κύτταρα (CD8 + κύτταρα) για την εξουδετέρωση του SARS-CoV-2 ή οποιουδήποτε άλλου ιού που εισβάλλει στο σώμα μας 68,69. Οι κυτοκίνες, οι χημειοκίνες και τα ουδετερόφιλα που παράγονται από μακροφάγο, έχουν την ικανότητα να δημιουργούν c αντιδραστική πρωτεΐνη που είναι c3a και c5a που έχουν αντιική δραστικότητα 70,71.

Το μέλι έχει βρεθεί ότι είναι αιτιολογικός παράγοντας για την απελευθέρωση Τ-λεμφοκυττάρων, Β-λεμφοκυττάρων και ουδετερόφιλων τα οποία τελικά παράγουν κυτοκίνες όπως TNF-α, IL-1 και IL-6 13,72,73.

Το μέλι έχει επίσης επίδραση στην αύξηση των IFN-γ και IFNGR1 σε επίπεδο ορού στο μοντέλο αρουραίου που προκαλείται από καρκίνο του μαστού 74,75. Σε υγιή ανθρώπινα άτομα, το μέλι αυξάνει τους αντιοξειδωτικούς παράγοντες (βιταμίνη C και β-καροτένιο), μονοκύτταρα, λεμφοκύτταρα, ηωσινόφιλα, σίδηρο και χαλκό ορού, αναγωγάση γλουταθειόνης και ιχνοστοιχεία (Zn και Mg) μειώνοντας παράλληλα την ανοσοσφαιρίνη Ε, φερριτίνη και ήπαρ και ένζυμα μυών, ασπαρτική τρανσαμινάση, τρανσαμινάση αλανίνης, γαλακτική αφυδρογονάση, κινάση κρεατινίνης και σάκχαρα αίματος νηστείας 61.

Μελετήθηκαν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του μελιού, όπου έχει δείξει τη δραστικότητα του σε μορφή κυτταρικής καλλιέργειας μοντέλο 76, ζωικό μοντέλο καθώς και σε κλινικές δοκιμές77,78.

Συνήθως γνωστός φλεγμονώδης δείκτης όπως η ενεργοποιημένη με μιτογόνο πρωτεϊνική κινάση (MAPK) και πυρηνικός παράγοντας κάπα Β (NF-κB) μπορεί να προκαλέσει άλλους φλεγμονώδεις παράγοντες όπως κυκλοοξυγενάση-2 (COX-2), λιποξυγενάση 2 (LOX-2), CRP, ιντερλευκίνες (IL-1, IL-6 και IL-10) και ΤΝΡ-α 27,79,80. Μια μελέτη ανέφερε ότι το μέλι μπορεί να είναι ένας τέλειος παράγοντας καταστολής για αυτούς τους δύο δείκτες 81,82.

Επίσης, πολλά συστατικά του μελιού έχουν βρεθεί ότι είναι κατασταλτικά των προφλεγμονωδών ενζύμων, διεγείρουν την ανάπτυξη των ινοβλαστών και των επιθηλιακών κυττάρων για την αποκατάσταση βλάβης που καθιστά το μέλι δυνητικούς παράγοντες κατά της ασθένειας 83-86.

Φαγοκυττάρωση(Autophagy)

Η Autophagy γνωστή επίσης ως «αυτο-αποικοδόμηση» είναι μια εξαιρετικά διατηρημένη καταβολική διαδικασία που διέπει ένα κύτταρο για την απομάκρυνση μακράς διαρκείας πρωτεϊνών, λιπιδίων, ανεπιθύμητων ή κατεστραμμένων κυττάρων και ακαθαρσιών, βοηθώντας έτσι στην ανάκτηση πιο υγιεινών κυττάρων, η διαδικασία υποβοηθείται από το autophagosome (αυτοφάγωση)σχηματισμός και συγχώνευση με λυσοσώματα για να καταστρέψει το επιλεγμένο μόριο 87.

Επομένως, εάν το ανθρώπινο σώμα πρέπει να καταπολεμήσει έναν θανατηφόρο ιό όπως το SARS-CoV-2, είναι πολύ απαραίτητο ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα που περιλαμβάνει αρκετές ανοσολογικές αποκρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της αυτοφαγίας65,88,89.

Οι θανατηφόροι ιοί όπως το SARS-CoV-2 μπορούν να μειώσουν τη δράση της αυτοφαγίας, αλλά υπάρχουν αρκετές ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν καταπολέμηση αυτού του τύπου ιού, ώστε αυτή η ανοσοαπόκριση μπορεί να θεωρηθεί ως εργαλείο για την καταπολέμηση του COVID19 90–95.

Το φυσικό μέλι συμπληρώνεται με φλαβονοειδή και πολυφαινόλες. Αρκετά φλαβονοειδή (καεφερόλη, κατεχίνη και κερσετίνη) και φαινολικά οξέα (καφεϊκό οξύ και γαλλικό οξύ) μερικά από τα πολλά συστατικά του μελιού έχουν βρεθεί ότι δείχνουν αντικαρκινική δράση 28 και ένα από τα φλαβονοειδή, δηλαδή η κουερσετίνη, έχει βρεθεί ότι αναστέλλει την πρωτεασωμική δραστηριότητα και τα σήματα mTOR και προωθεί ουσιαστική αυτοφαγία96.


Διαβήτης

Ο διαβήτης και η απεριόριστη γλυκαιμία είναι ένας από τους κύριους λόγους πίσω από το θάνατο λόγω λοίμωξης από διάφορους ιούς, όπως η γρίπη Α (H1N1) 97, SARS-CoV98 και MERS-CoV99.

Σε μια μελέτη με νέα λοίμωξη Covid-19, η υπεργλυκαιμία βρέθηκε να είναι αιτιολογικός παράγοντας θανάτου σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις 51.

Το 2003, επιβεβαιωμένα άτομα του SARS-CoV έδειξαν παροδική εξασθένηση του παγκρεατικού νησιού μέσω υπεργλυκαιμίας 100. Επίσης, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει την υπεργλυκαιμία που μπορεί να λειτουργήσει για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί επίσης να προκαλέσει και άλλες επιπλοκές 101.

Σε κλινική δοκιμή, οι διαβητικοί αρουραίοι που προσβλήθηκαν από στρεπτοζοτοκίνη υποβλήθηκαν σε μέλι για την αξιολόγηση της αντιδιαβητικής επίδρασης όπου έχει παρατηρηθεί μειωμένο επίπεδο γλυκόζης στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. 27,80.

Έχει αποδειχθεί ότι το μέλι συμμετέχει στη μείωση της συγκέντρωσης γλυκόζης, φρουκτοζαμίνης και γλυκοσυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στον ορό102. Γλυκαιμικός έλεγχος μέσω καταστολής πρωτεϊνικής τυροσίνης Η φωσφατάση 1Β (PTP1B) ενώ παράλληλα ενθαρρύνεται η αλλοίωση των προφίλ λιπιδίων στον ορό και η έκφραση του υποδοχέα ινσουλίνης στα κύτταρα του ήπατος μπορεί να επιτευχθεί με το μέλι 103,104.

Το μέλι μπορεί να αυξήσει το επίπεδο έκφρασης του AkT ενώ μειώνει τη φωσφορυλίωση σερίνης IRS-1, NF-κB και MAPK 79,105-107.

Το μέλι αύξησε σημαντικά την υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (HDL) και μείωσε την υπεργλυκαιμία, τα τριγλυκερίδια (TGs), την πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (VLDL), τη μη HDL χοληστερόλη, τον δείκτη στεφανιαίου κινδύνου (CRI) και τον καρδιαγγειακό δείκτη κινδύνου (CVRI) σε διαβητικούς αρουραίους108.

Όταν χορηγείται δόση 1,0 gm / kg, μπορεί να αναπτύξει σημαντικά τον γλυκαιμικό έλεγχο και την υπερλιπιδαιμία 108.109. Ως εκ τούτου, το μέλι μπορεί να παρουσιάσει υπογλυκαιμική επίδραση, αλλά ο μηχανισμός εξακολουθεί να είναι ασαφής 110.

Καρδιαγγειακή διαταραχή και υπέρταση

Μια μελέτη με 150 θετικά άτομα του COVID-19 έδειξε ότι το 7% του θανάτου εμφανίστηκε λόγω μυοκαρδίτιδας με κυκλοφορική κατάρρευση, εν τω μεταξύ το 33% της μυοκαρδίτιδας συνέβαλε στον τελικό σοβαρό αποτέλεσμα 111.

Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικός παράγοντας για μακροπρόθεσμα καρδιαγγειακά οφέλη καθώς και βραχυπρόθεσμα αντιαρρυθμικά 112.

Ο μειωμένος ρυθμός καρδιαγγειακών παθήσεων συχνά σχετίζεται με φλαβονοειδή και βιταμίνες και αμφότεροι που υπάρχουν στο μέλι το καθιστούν πιθανό θεραπευτή κατά της καρδιαγγειακής νόσου 102.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι το μέλι μπορεί να αποτρέψει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, να παρατείνει τον μερικό χρόνο προθρομβίνης (APTT), τον χρόνο προθρομβίνης (PT), τον χρόνο θρομβίνης (TT) ενώ μειώνει την ποσότητα ινωδογόνου στο φτωχό σε αιμοπετάλια πλάσμα 113.

Επίσης το μέλι δείχνει αντιαιμοπεταλιακό και αντιθρομβωτικό αποτέλεσμα όταν χρησιμοποιείται σε μείγμα Kyuang-OK-KO (KOK) 114.


Μικροβιακές λοιμώξεις

Το μέλι, ένα αρχαίο φάρμακο που χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκεται τώρα υπό έρευνα για τη χρήση του σε μια νέα μορφή, καθώς πολλοί από τους σύγχρονους θεραπευτικούς παράγοντες αποτυγχάνουν.

Το μέλι έχει επισημανθεί ως φάρμακο και αλοιφή που χρονολογείται από το 2100-2000 π.Χ., όπου όπως και αργότερα ο Αριστοτέλης (384-322 π.Χ.) ανέφερε το μέλι ως «καλό ως βάλσαμο για πονεμένα μάτια και πληγές» 115.

Πρόσφατες μελέτες ανέφεραν ότι Οι ασθενείς με COVID-19 αναπτύσσουν δευτερογενείς βακτηριακές συνμολύνσεις, δηλαδή βακτηριακή πνευμονία και σήψη, η οποία αποτελεί απειλή για και το έμβρυο σε εγγυμοσύνη116.117.

Η συμβολή της ιογενούς λοίμωξης και της δευτερογενούς λοίμωξης στον θάνατο είναι εκπληκτικά ίση 111.

Η βακτηριακή συνμόλυνση μεταξύ 12% -19% είναι συχνή σε άτομα που έχουν μολυνθεί από γρίπη H1N1 και πνευμονία με άλλες σοβαρές ασθένειες118.

Ένας πολύ γνωστός δείκτης για συστηματική φλεγμονή και λοίμωξη είναι ο λόγος ουδετερόφιλων-λεμφοκυττάρων (NLR), ο οποίος είναι ένας δείκτης βακτηριακής λοίμωξης που περιλαμβάνει πνευμονία και σε άτομα μολυσμένα με COVID-19 που ήταν σε σοβαρό στάδιο, βρέθηκαν με αυξημένο NLR κατά τη διάρκεια της σοβαρής φάσης που έδειξε την πιθανή κρίσιμη κατάσταση 119.120,53.


Αντιβακτηριακές ιδιότητες

Το μέλι παρέχει ένα ευνοϊκό περιβάλλον που προάγει την επούλωση γρήγορα, ενώ οι αντιβακτηριακές ιδιότητες του μελιού μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης μέσω της παραγωγής WBC για την απελευθέρωση κυτοκινών και ιντερλευκινών, δηλαδή TNF-α, IL-1β και IL-6 με την αναγέννηση νέου ιστού 26,121,122.

Αρκετές αποδείξεις έδειξαν ότι το μέλι μπορεί να δρα ως αντιμικροβιακός παράγοντας μέσω ορισμένων παραγόντων όπως η μείωση του pH, η οσμωτική επίδραση των σακχάρων και το H2O2 που παράγεται από υπεροξειδάση και περιλαμβάνει δραστικότητα έναντι παθογόνων βακτηρίων όπως το S. aureus (MIC% (v / v) υψηλότερη τιμή 12.500), H. pylori, E. coli, E. aerogenes, M. tuberculosis and S. typhimurium, 15,121,123–126.

Η ανάπτυξη των βακτηρίων μπορεί να ανασταλεί μέσω της ρύθμισης ουρεάσης από τη μεθυλογλυοξάλη (MGO) και τον πρόδρομο διυδροξυακετόνη (DHA) 15. Ωστόσο, ο Rui Wang απέδειξε ότι το μέλι έδειξεαντιβακτηριακό αποτέλεσμα με άμεση θανάτωση των βακτηριακών κυττάρων από τα βακτηριοκτόνα συστατικά του διαταράσσοντας την ανίχνευση της βακτηριακής απαρτίας (QS) 127.


Αντιμυκητιακές ιδιότητες

Το μέλι έχει δείξει αντιμυκητιακή δράση κατά του A. niger, A. flavus, P. chrysogenum, M. gypseum, C. albicans , Saccharomyces καθώς και είδη Malassezia μέσω της πρόληψης του σχηματισμού βιοφίλμ και της αλλαγής του εξω-πολυσακχαρίτη 15.128.129.

Το μέλι διασφαλίζει τη μείωση της κυτταρικής επιφάνειας στο βιοφίλμ που οδηγεί στο θάνατο του βιοφίλμ με χειρισμό κυτταρικής μεμβράνης του μύκητα 125.


Αντιιικές ιδιότητες

Οι μολύνσεις και ο σχηματισμός τραύματος γενικά διεγείρονται από ιική φύση 130. Λόγω της παρουσίας αρκετών ενώσεων, όπως μεθυλογλυοξάλης, χαλκού, ασκορβικού. οξύ, φλαβονοειδή, νιτρικό οξείδιο και τα παράγωγά του καθώς και το H2O2, το μέλι μπορεί να καταστέλλει την ανάπτυξη του ιού αναστέλλοντας την αναπαραγωγή του ιού και / ή τη ιοκτόνο δραστηριότητα 37.

Σε ορισμένες μελέτες, το μέλι έχει αποδείξει τη δραστικότητα του έναντι πολλών ιών RNA και DNA, δηλαδή του ιού της γρίπης37 , Varicella Zoster Virus (VZV) 29, Rubella 131, herpes simplex virus (HSV) 132 και έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι πιθανός θεραπευτικός παράγοντας κατά του HIV 129.133.134.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η μεθυλογλυοξάλη (MGO) μία από τις ενώσεις του μελιού manuka 135, έδειξε ευαισθησία τόσο στους ιούς της γρίπης Β όσο και στους ιούς της γρίπης Α.13, αποδεικνύοντας τη ιοκτόνο δράση του 37. Επιπλέον, η συνεργιστική επίδραση του μελιού Manuka με τα ιογενή φάρμακα κατά της γρίπης Α zanamivir και Το oseltamivir έχει αναφερθεί και το MGO είναι χρήσιμο για τους ανθεκτικούς στα φάρμακα απομονωμένους ιούς 37.136.

Επομένως, αυτές οι μελέτες έδειξαν ότι οι τυλιγμένοι ιοί μπορεί να είναι ευαίσθητοι στα ιοκτόνα συστατικά του μελιού.


ΠΙΘΑΝΟΙ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΣΤΟ SARS-COV-2 .

Ο SARS-CoV-2 είναι ένας τυλιγμένος και μονόκλωνος θετικός ιός RNA 137. Όπως συζητήθηκε παραπάνω, αρκετοί τυλιγμένοι ιοί μπορεί να σκοτωθούν από τα ιοκτόνα συστατικά του μελιού, μπορεί επίσης να έχει πιθανή κατασταλτική επίδραση στο SARS-CoV-2.

Ο κυτταρικός θάνατος προκαλείται από ιογενή λοίμωξη μέσω αποστράγγισης λεμφοκυττάρων που μπορεί να αντιμετωπιστεί από αντιοξειδωτικά αποδεικνύοντας έτσι ότι υπάρχει σχέση αντιιικών και αντιοξειδωτικών δράσεων 138.

Το μέλι έχει ένα ευρύ φάσμα αντιοξειδωτικών επιδράσεων όπως περιγράφεται, μπορεί να ειπωθεί ότι το μέλι θα μπορούσε ενδεχομένως να δρα ως προστατευτικός παράγοντας ασθενών που έχουν μολυνθεί από ιούς όπως η γρίπη ή η κορώνα, οι οποίοι πρέπει να αποδειχθούν ακόμη μέσω κλινικών δοκιμών και κατάλληλων πειραμάτων.

Το μολυσμένο με COVID-19 άτομο με σύνδρομο κυτοκίνης που μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αντιοξειδωτική ιδιότητα του μελιού μαζί με το αυξημένο επίπεδο IFN-γ 1,74,75,139,140.

Διαπιστώθηκε ότι διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την ανοσοανεπάρκεια και μεταξύ αυτών τα βιοδραστικά συστατικά, ιδίως τα φυτικά παράγωγα όπως οι πολυφαινόλες, είναι πολύ σημαντικά για τη μείωση της απελευθέρωσης φλεγμονωδών κυτοκινών 102.141–144.

Σε μια μελέτη περίπτωσης έχει παρατηρηθεί ότι το πλούσιο σε πολυφαινόλη περιβάλλον μπορεί να ενεργοποιήσει αποτελεσματικά τους τοπικούς μηχανισμούς καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος και την επισκευή των ιστών και καθώς το μέλι είναι πλούσιο σε αυτές τις βιοδραστικές ενώσεις, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι το μέλι μπορεί να έχει πιθανό ρόλο στην ανακούφιση του πόνου του με COVID- 19 μολυσμένου ασθενους, αλλά αυτό χρειάζεται περαιτέρω αποσαφήνιση μέσω κλινικών δοκιμών και σωστά σχεδιασμένα πειράματα 145.

Από την άλλη πλευρά, πολλά εκχυλίσματα βοτάνων έχουν δείξει ιδιότητες επισκευής ιστών μαζί με αντιιικά, αντιβακτηριακά αποτελέσματα 144.146 και το μέλι έχει παρουσιάσει αυτές τις ιδιότητες σε αρκετές μελέτες, καθιστώντας το ως μια πιθανή θεραπευτική αγωγή για το COVID-19. Επομένως, θα μπορούσε να υποτεθεί ότι το μέλι μπορεί να είναι χρήσιμο για ασθενείς με COVID-19 από διάφορους βασικούς μηχανισμούς. άμεσες ιοκτόνες ιδιότητες, ρύθμιση / ενίσχυση οδών ανοσολογικής σηματοδότησης ξενιστή, και θεραπεία και / ή βελτίωση συννοσηρών συνθηκών.

Επιπλέον, βασίζεται Στα προηγούμενα αποτελέσματα πολλών μελετών, το μέλι μπορεί να δράσει ως προληπτικός παράγοντας κατά της υπερφλεγμονής που προκαλείται από το SARS-CoV-2.


ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Το COVID-19 ανακαλύφθηκε στα τέλη του 2019 και επί του παρόντος αποτελεί πανδημία-απειλή διεθνούς ενδιαφέροντος. Μέχρι τώρα δεν έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένα και αποτελεσματικά φάρμακα, αν και πολλά εμβόλια και φάρμακα βρίσκονται τώρα υπό κλινική δοκιμή.

Μια κλινική δοκιμή φάσης-3 του φυσικού μελιού για τη θεραπεία του COVID-19 ξεκίνησε επίσης, όπως αναφέρεται από τον εθνικό οργανισμό υγείας147.

Έχει ήδη αποδειχθεί ότι το μέλι παίζει δυνητικούς ρόλους ενάντια σε πολλούς ιούς RNA, συμπεριλαμβανομένου του ιού της γρίπης και του HIV.

Έχουν γίνει πολλές μελέτες για να αποδειχθεί ότι το μέλι μπορεί να είναι ένα πιθανό φυσικό φάρμακο που μπορεί να καταπολεμήσει πολλές χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η αυτοφαγία κ.λπ. . Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αναφορά σοβαρής επιβλαβούς επίδρασης του μελιού στο ανθρώπινο σώμα.

Αυτή η ανασκόπηση θα είναι χρήσιμη για την επανεξέταση των πληροφοριών σχετικά με τις πιθανές θεραπευτικές επιδράσεις του μελιού στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 (Σχήμα 1).

Ωστόσο, βασικές έρευνες σχετικά με την επίδραση του μελιού στην αντιγραφή του SARS-CoV-2 ή / και στο ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή πρέπει να διερευνηθούν με in vitro και in vivo μελέτες.

Ευχαριστίες

Αυτή η εργασία αναγνωρίζεται στο RP-Grant 2020 του Ewha Womans University, Δημοκρατία της Κορέας.ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων από συγγραφείς σχετικά με τη δημοσίευση αυτού του χειρόγραφου ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Αυτό το έργο ήταν μια συνεργασία μεταξύ όλων των συγγραφέων. Οι MJU και AM σχεδίασαν περιγράμματα και συνέταξαν το χειρόγραφο. Οι KSH, UHR, MA και SK έγραψαν το αρχικό προσχέδιο του χειρογράφου. Οι MJU, MGH, MMR, MAH και MMR εξέτασαν το επιστημονικό περιεχόμενο που περιγράφεται στο χειρόγραφο. Όλοι οι συγγραφείς διάβασαν και ενέκριναν την τελική έκδοση του χειρογράφου

Πηγή Μελέτης :ResearchGate.net

Το Μέλι ως πιθανή φυσική θεραπεία κατά του COVID-19

Michalis

all author posts

Τα σχόλια σας μας κάνουν καλύτερους!