Ο θάμνος Manuka, από όπου προέρχεται το γνωστό μας μέλι!

Εάν σας αρέσει το μέλι, πιθανότατα θα έχετε ακούσει για το μέλι Manuka: Ότι είναι από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Ότι έχει οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων, και ότι είναι ένα πλούσιο, σκούρο μέλι με γήινη γεύση. Όλα αλήθεια, μπορώ να πω. Αλλά τι ακριβώς είναι η Manuka; Από όπου προέρχεται το γνωστό μας μέλι;

Από όπου προέρχεται το γνωστό μας μέλι;

Αρχικά προφέρεται “May new ka” (Mānuka) και είναι ένας θάμνος / μικρό δέντρο (περιγράφεται ως δέντρο τύπου θάμνου) που μεγαλώνει σε ύψος 2-5 μέτρων, αλλά μπορεί να μεγαλώσει και περισσότερο. Είναι αειθαλές με πυκνά κλαδιά, μικρά και λευκά (και μερικές φορές ροζ) άνθη. Το επιστημονικό του όνομα είναι Leptospermum scoparium, αλλά είναι επίσης γνωστό ως manuka myrtle, teatree της Νέας Ζηλανδίας ή απλώς δέντρο τσαγιού.

Ο θάμνος MANUKA

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ένας άλλος θάμνος τύπου θάμνου, το Kanuka (Kānuka, Kunzea ericoides), που μοιάζει πολύ με το Manuka και αναπτύσσεται στις ίδιες περιοχές. Έχει μαλακά φύλλα, ωστόσο, και παράγει ωχρό μέλι (αυτό, δυστυχώς, δεν έχει το επίπεδο αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του Manuka). Για να επιβεβαιωθεί ότι το μέλι Manuka είναι μέλι …Manuka και όχι Kanuka (με όλες αυτές τις φαρμακευτικές ιδιότητες), πραγματοποιείται εργαστηριακός έλεγχος. Για να χαρακτηριστεί το μέλι Manuka, το 70% τουλάχιστον πρέπει να είναι γύρη από το Leptospermum scoparium.

Ο θάμνος KANUKA

Μονάδες μέτρησης ποιότητας για το μέλι Manuka

UMF

Ποιες είναι λοιπόν οι φαρμακευτικές ιδιότητες του μελιού Manuka; Λοιπόν, προφανώς όλα τα μέλια έχουν ήπιες αντισηπτικές ιδιότητες επειδή περιέχουν όλα υπεροξείδιο του υδρογόνου, αλλά το μέλι Manuka έχει επιπρόσθετες αντιβακτηριακές ιδιότητες (αναφέρονται ως μη υπεροξείδια). Το 1996, καθορίστηκε ένα πρότυπο για την ταξινόμηση της δραστηριότητας αντιβακτηριακού μελιού το πρότυπο βιομηχανίας UMF (Unique Manuka Factor).

Η βαθμολογία UMF ελέγχει την αντιβακτηριακή απόδοση του μελιού

Εντός διαφορετικών παρτίδων μελιού Manuka μπορεί να υπάρχουν πολλές φορές διαφορές στη δραστηριότητα των μη-υπεροξειδίων.

Η βαθμολογία UMF ελέγχει την αντιβακτηριακή απόδοση του μελιού και τη συγκρίνει με ένα πρότυπο φαινόλης (ένα απολυμαντικό). Η βαθμολογία UMF 10 (ισοδύναμη με διάλυμα φαινόλης 10%) είναι η ελάχιστη απαιτούμενη δραστηριότητα για να λάβετε βαθμολογία UMF και αυτό το μέλι ονομάζεται “Active Manuka Honey.” Προσοχή στο “Active Manuka Honey” που δεν έχει βαθμολογία – μπορεί να μην είναι τόσο ενεργό όσο νομίζετε. Το ενεργό μέλι Manuka είναι αποτελεσματικό στην τοπική θεραπεία παθήσεων του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των επιδιορθώσεων των τραυμάτων και της θεραπείας των βράχων, των εγκαυμάτων και των κοψίματος (κάτι που οι γηγενείς Μαορί χρησιμοποιούσαν πάντοτε το μέλι Manuka). Έχει επίσης αναφερθεί ότι είναι αποτελεσματική στην τοπική αντιμετώπιση των μυκητιακών δερματικών παθήσεων (ιδιαίτερα όταν σχετίζεται με βακτηριακή λοίμωξη).

MGO

Εκτός από τις αξιολογήσεις UMF υπάρχουν οι αξιολογήσεις MGO, οι οποίες ελέγχουν το επίπεδο μεθυλογλυοξάλης, το δραστικό συστατικό που είναι υπεύθυνο για τις αντιβακτηριακές ιδιότητες του μελιού Manuka. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία MGO, τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο της αντιβακτηριακής δραστηριότητας.

Μίγμα τσαγιού Manuka Assam

Σύμφωνα με μια αναφορά της wikipedia για το Manuka, ο θάμνος ονομάστηκε «δέντρο τσαγιού» ​​επειδή ο Captain Cook χρησιμοποίησε τα φύλλα του για να φτιάξει τσάι. Τα φύλλα του εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τσαγιού σήμερα και μπορείτε να παραγγείλετε τσάι Manuka στο διαδίκτυο.

Το τσάι Manuka

Οι γηγενείς παπαγάλοι καταπίνουν φύλλα Manuka, καθώς επίσης εφαρμόζουν φύλλα και φλοιό αναμεμιγμένα με προπυρηνικά έλαια στα φτερά τους για την καταπολέμηση των παρασίτων. Οι ντόπιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν το πριονίδι Manuka για να καπνιστούν ψάρια και κρέατα και να τους δώσουν μια ασυνήθιστη γεύση.

Το μέλι Manuka

Έχει ένα πλούσιο χρώμα καραμέλας, και είναι πολύ κρεμώδες και παχύ. Μπορώ εύκολα να πάρω αρκετή ποσότητα σε μια οδοντογλυφίδα! Στην πραγματικότητα έσπασα μερικές οδοντογλυφίδες επειδή ήταν τόσο παχύ. Χρειάζεται ένα ή δύο δευτερόλεπτα για να λιώσει, όπως και τα κρεμώδη μέλια και είναι λίγο κολλώδες καθώς λιώνει. Δεν είναι πολύ γλυκό και έχει μια ήπια γεύση μελάσσας που τελειώνει με ευκάλυπτο (μια μικρή ένδειξη μενθόλης) στο τέλος.

Σίγουρα πολύ νόστιμο για να το βάλεις σε μια πληγή (!). Αλλά είναι και πραγματικά υπέροχο σε ζεστό τσάι ή με γάλα (για να απαλύνει τον πονόλαιμο). Θα ήταν υπέροχο επίσης και σε βουτυρωμένο τοστ καθώς και οπουδήποτε αλλού θα θέλατε μέλι με ξεχωριστή γεύση!

Δοκίμασε το μέλι Manuka και τα προϊόντα που το περιέχουν!

Ετικέτες:Manuka

Michalis

all author posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.