ΕΡΕΥΝΑ: Το μέλι για την καταπολέμηση του COVID-19

Το μέλι για την καταπολέμηση του COVID-19: φαρμακολογικές πληροφορίες και θεραπευτικές προοπτικές. Πηγή: researchgate

Η παγκόσμια πανδημία της νόσου του ιού COVID-19 προκάλεσε σοβαρή ανησυχία παγκοσμίως. Αναμένεται ότι, κατά τα τέλη του έτους 2019, ο COVID-2019 που προήλθε από το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο coronavirus 2 (SARS-CoV-2) είχε εντοπιστεί στην πόλη Wuhan της επαρχίας Hubei της Κίνας.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω της εύκολα μεταδοτικής φύσης του, εξαπλώθηκε σε σχεδόν 210 χώρες στον κόσμο, οπότε κηρύχτηκε Παγκόσμια Πανδημία από τον ΠΟΥ στις 11 Μαρτίου 2020. Ως τις 17 Ιουνίου 2020, 8.322.910 άτομα είχαν μολυνθεί από αυτόν τον νέο ιό και ο αριθμός των θανάτων είναι 447.959. Πριν από το COVID-2019, υπήρχαν και άλλοι δύο ιοί που ανήκουν στο ίδιο γένος που είχαν διαπιστωθεί ότι προκαλούν σοβαρή λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος με τη μορφή πνευμονίας. Και οι τρεις από αυτούς τους ιούς μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρο τραυματισμό σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε ανοσοποιητικά άτομα, ενώ τα νεότερα άτομα με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα θεωρείται γενικά εκτός κινδύνου.

Ο COVID-19 πυροδοτεί εύκολα λοίμωξη σε πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, του πεπτικού συστήματος καθώς και του ήπατος. Ο λόγος πίσω από το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας αυτού του ιού είναι πιθανώς η οξεία πνευμονική βλάβη 5. Είναι ατυχία που δεν έχει βρεθεί η κατάλληλη μέθοδος θεραπείας μέχρι σήμερα 6. Η χρήση χημειοφαρμάκου συνοδεύεται από διάφορα προβλήματα, όπως ανεκτικότητα σε πολλά φάρμακα, παρενέργειες και άλλες δυσκολίες που μας αφήνουν να σκεφτούμε άλλες εναλλακτικές λύσεις όπως φυσικά προϊόντα για τη μείωση των αναπόφευκτων παρενεργειών 7-9.

Τα τελευταία χρόνια, το μέλι έλκει τους ερευνητές

Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το φυτό και τα διάφορα παράγωγά του ως φαρμακευτική αγωγή για διάφορους τύπους ασθενειών από την πρόληψη έως τη θεραπεία τους 10-12 Τα τελευταία χρόνια, το μέλι έχει την έλξη των ερευνητών για την καταπολέμηση αυτών των δυσκολιών των χημειοφαρμάκων 13–16. Υπάρχει μια ακραία επιθυμία του ερευνητή στο για το μέλι, να γνωρίζει τη σύνθεσή του και πώς να το χρησιμοποιήσει ως θεραπεία 17,18. Το μέλι έχει διάφορες ενώσεις όπως σάκχαρα, οργανικά οξέα, αμινοξέα, φαινολικές ενώσεις και άλλα πράγματα19,20.

Το μέλι έχει μελετηθεί εδώ και πολύ καιρό σε ζωικά και ανθρώπινα μοντέλα για να παρατηρηθεί η αντιοξειδωτική του ισχύς 21,22. Έχει αποδείξει τη δραστικότητά του σε αρκετές θεραπευτικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων των αντιβακτηριακών 23, αντιimutagenic 24, αντιφλεγμονώδη 25, επούλωση της πληγής 26, αντιδιαβητικό 27, αντικαρκινικό 28, αντιικό 29, αντιμυκητιασικά 30 και αντικαρκινικά 14,31,32 αποτελέσματα . Έχει επίσης μειώσει το επίπεδο των τριγλυκεριδίων και της VLDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας) καθώς και τη συστολική αρτηριακή πίεση σε πειραματόζωα 33. Σε μια δοκιμή παρατηρήθηκαν οξέα αναπνευστικά συμπτώματα λιγότερο σε άτομα που έπαιρναν μέλι σε καθημερινή βάση 34.

Μια πρόσφατη προσέγγιση


Μια πρόσφατη προσέγγιση του Insilico έδειξε ότι τα συστατικά του μελιού μπορεί να αναστέλλουν τις πρωτεάσες SARS-CoV-2 35. Η τροποποίηση μεθυλογλυοξάλης (MGO) ενδέχεται να εμπλέκεται στην αντιγραφή του SARS-CoV-2 36. Το MGO είναι ένα συστατικό του μελιού manuka που επίσης αναστέλλει την ανάπτυξη του ιού Ωστόσο, εάν το μέλι μπορεί να είναι θεραπευτικό φάρμακο για τον έλεγχο και / ή τη θεραπεία του COVID-19, έμεινε ακόμη να διερευνηθεί. Σε αυτήν την ανασκόπηση, συνοψίσαμε τους πιθανούς ευεργετικούς ρόλους του μελιού και των συστατικών του στο πλαίσιο των αντιμικροβιακών δραστηριοτήτων, πολυάριθμων χρόνιων παθήσεων και των οδών ανοσοποιητικής σηματοδότησης του ξενιστή και έτσι προσπαθήσαμε να κάνουμε μια συσχέτιση του μελιού για τη θεραπεία του COVID-19.

ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕΛΙΟΥ

Έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες για να παρατηρηθεί η επίδραση του μελιού ή της δραστικής ένωσης του στα ανθρώπινα φυσιολογικά συστήματα καθώς και στις αντιμικροβιακές δραστηριότητες του μελιού από μελέτες in vivo ή in vitro. Ωστόσο, ο ακριβής μηχανισμός των προστατευτικών επιδράσεων του μελιού κατά της ιογενούς λοίμωξης δεν έχει γίνει κατανοητός ακόμη.

Οι πρόσφατες μελέτες σχετικά με τις προστατευτικές επιδράσεις του μελιού έναντι της ανοσολογικής δυσλειτουργίας, αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, διαβήτη, υπεργλυκαιμία, καρδιαγγειακές διαταραχές, βακτηριακή λοίμωξη, μυκητιασική λοίμωξη και ιογενή λοίμωξη πρέπει να συνοψιστούν και να συζητηθούν.

Θα προσπαθήσουμε επίσης να κάνουμε μια συσχέτιση των θεραπευτικών επιδράσεων του μελιού στο COVID-19, καθώς όλες αυτές οι προαναφερθείσες φυσιολογικές διαταραχές / συννοσηρές καταστάσεις βρέθηκαν να σχετίζονται με το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας των μολυσμένων με COVID-19 ατόμων 38-40.

Οξειδωτικό στρες

Το οξειδωτικό στρες μπορεί να ορίσει ως διαταραχή μεταξύ οξειδωτικών προϊόντων και αντιοξειδωτικής ισορροπίας υπέρ των οξειδωτικών προϊόντων, οδηγώντας κατά συνέπεια σε βλάβη των κυττάρων. Το οξειδωτικό στρες διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην πρόκληση διαφόρων τύπων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των νευρολογικών διαταραχών, του καρκίνου, της γήρανσης καθώς και της ενδοκρινικής ασθένειας 41. Το οξειδωτικό στρες διαδραματίζει επίσης κεντρικό ρόλο στην παθολογία της εισβολής ιών προκαλώντας φλεγμονώδη βλάβη η οποία κατά συνέπεια υπερβολική ανοσοαπόκριση, κοινώς γνωστή ως καταιγίδα κυτοκίνης. Μια καταιγίδα κυτοκίνης είναι μια υπερπαραγωγή ανοσοκυττάρων και των ενώσεων ενεργοποίησής τους κυτοκίνες 42,43. Οι ιοί της γρίπης βλάπτουν τους πνεύμονες παρουσία φλεγμονωδών σημάτων είναι ένα παράδειγμα αυτού του συμβάντος. Ο ιός της γρίπης κατευθύνει μονοκύτταρα και πολυμορφικά πυρηνικά λευκοκύτταρα και αυτό παράγει ROS (είδος αντιδραστικού οξυγόνου) που είναι γνωστός μεσολαβητής του οξειδωτικού στρες και αυτό το ROS παίζει ρόλο στην παθογένεση της μόλυνσης από τον ιό της γρίπης 44,45.

Η καταιγίδα κυτοκίνης

Η καταιγίδα κυτοκίνης προκαλείται από αρκετές ιογενείς λοιμώξεις λόγω της οποίας συμβαίνει ενεργοποίηση των ενδοθηλιακών κυττάρων των τριχοειδών πνευμόνων, διείσδυση ουδετερόφιλων και αυξημένη οξείδωση. Τα μακροφάγα και τα ουδετερόφιλα είναι γνωστό ότι παρήγαγαν σημαντική ποσότητα ROS 46-48. Η άνοδος στο επίπεδο οξειδωτικού στρες μπορεί να διαδραματίσει ρόλο σε πνευμονικούς τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένης της οξείας πνευμονικής βλάβης (ALI) και του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) 49,50.

Υπάρχουν αρκετοί ιοί, συμπεριλαμβανομένων των κοροναϊών και της γρίπης που μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρους πνευμονικούς τραυματισμούς και μπορεί να είναι θανατηφόροι από το ARDS 51-53. Η άνοδος στο οξειδωτικό στρες οφείλεται στη γρήγορη απελευθέρωση των ελεύθερων ριζών και οι κυτοκίνες δείχνουν προς το ARDS που οδηγεί σε κυτταρικό τραυματισμό, ανεπάρκεια οργάνων, σοβαρή υποξαιμία που οδηγεί σε συχνή ανεξέλεγκτη φλεγμονή, οξειδωτικό τραυματισμό, βλάβη στο κυψελιδικό τριχοειδές φράγμα και τελικά θάνατο 54. πρόσφατη μελέτη, έχει διαπιστωθεί ότι ο χρόνος για την παραγωγή λοίμωξης από το COVID-19 είναι περισσότερο από 14 ημέρες και σχεδόν το 93% των ασθενών (27 στους 29) εμφάνισαν αυξημένη υπερευαίσθητη C αντιδραστική πρωτεΐνη (CRP) η οποία είναι γνωστός δείκτης φλεγμονής και οξειδωτικό στρες 55.

Προστασία από τη γήρανση

Τα οξειδωτικά είναι ένας γνωστός παράγοντας παρεμπόδισης για αποσύνθεση που προκαλούνται κυρίως από οξειδωτικά όπως O2, OH2, υπεροξείδιο ή / και λιπιδικά υπεροξυλικά ρίζες επιτρέπουν έτσι ασθένειες όπως ο καρκίνος, η σύνθεση μεταλλαξιογόνων, η γήρανση, η αθηροσκλήρωση, πολλές χρόνιες και εκφυλιστικές καθυστερήσεις ασθένειες 56. Τα κύτταρα εμφανίζουν προστατευτικό ρόλο έναντι της οξειδωτικής βλάβης που αποτελείται κυρίως από σαρωτές ελεύθερων ριζών και άλλους αντιοξειδωτικούς παράγοντες όπως, καταλάση, υπεροξείδιο δισμουτάση, υπεροξειδάση, γλουταθειόνη, ασκορβικό οξύ, τοκοφερόλη κ.λπ. 57. Αυτοί οι παράγοντες αναβιώνουν αρκετά βιομόρια, δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες , λιπίδια και νουκλεϊκά οξέα και λόγω αυτής της διέγερσης τα κύτταρα αλλάζουν και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση αντιοξειδωτικής απόκρισης 58

Το μέλι έχει αποδείξει την αντιοξειδωτική του δράση

Το μέλι έχει αποδείξει την αντιοξειδωτική του δράση μέσω της πρόληψης αρκετών οξέων και χρόνιων παθήσεων που περιλαμβάνουν φλεγμονώδεις, αλλεργικές, θρομβωτικές, διαβητικές, καρδιαγγειακές, καρκίνο και άλλες 16. Αυτές οι ιδιότητες έχουν αποδειχθεί και μετρηθεί μέσω αντιραδικής δραστηριότητας όπου προσδιορίζεται το ORAC (Οξυγόνο ριζοσπαστική ικανότητα απορρόφησης) , Ανίχνευση σάρωσης DPPH (1,1-διφαινυλ-2-πικρυλυδραζυλ) καθώς και ανάλυση FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power) 22. Όχι μόνο φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή αλλά και σάκχαρα, πρωτεΐνες, αμινοξέα, καροτένια, οργανικά οξέα και άλλα δευτερεύοντα συστατικά που υπάρχουν στο μέλι είναι γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα 59,60.

Η κατανάλωση 1,2 g / kg μελιού μπορεί να αυξήσει τόσο την ποσότητα όσο και τη δραστικότητα αντιοξειδωτικών παραγόντων όπως η β-καροτίνη, η βιταμίνη C και η αναγωγάση της γλουταθειόνης σε υγιή ανθρώπινα άτομα 61. Ακόμα τώρα δεν είναι γνωστός ο ακριβής μηχανισμός, αλλά ο πιθανός μηχανισμός cloud περιλαμβάνει δέσμευση ελευθέρων ριζών, δωρεά υδρογόνου, χηλίωση μεταλλικού ιόντος, δράση υποστρώματος φλαβονοειδών για υδροξύλιο, δράσεις ριζών υπεροξειδίου επίσης 21,62 (Σχήμα 1). Αν και η αντιοξειδωτική δράση του μελιού έχει αποδειχθεί με δομημένο τρόπο, αλλά υπάρχουν πολλές πτυχές που δεν έχουν βρεθεί ακόμη.

Ανοσολογικές αντιδράσεις και φλεγμονή

Το ανθρώπινο έμφυτο και προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικούς ρόλους για την προστασία από το SARS-CoV-2, καθώς δεν έχει ακόμη εισαχθεί θεραπευτική προσέγγιση. Το ένζυμο μετατροπής της αγγειοτενσίνης-2, (ACE-2), υποδοχέας του SARS-CoV-2 έχει βρεθεί σε διάφορες κυτταρικές επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, της καρδιάς, των νεφρών και των αρτηριών 63,64. Επίσης, υποδοχείς που μοιάζουν με διόδια (TLR), οι οποίοι συνήθως αναγνωρίζονται ως υποδοχείς παθογόνων, υπάρχει υποψία ότι είναι βοηθός για την καταχώριση SARS-CoV-2 65.

Η διέγερση των ανοσοαπόκριτων κυττάρων συμβαίνει όταν ο ιός εισέρχεται στο σώμα. Τα κλασικά κύτταρα παρουσίασης αντιγόνου (APC) για το SARS-CoV-2 καταλαμβάνουν τον ιό και παρέχουν συγκεκριμένα κύτταρα Β και Τ μέσω του ανθρώπινου αντιγόνου λευκοκυττάρων ή του HLA66. Το παρόν αντιγόνο αναγνωρίζεται από TCR (υποδοχέας Τ κυττάρων) ο οποίος τελικά μετατρέπεται σε βοηθητικά Τ κύτταρα (CD4 +) και κυτταροτοξικά Τ κύτταρα (CD8 +). Η διαφοροποίηση των Β κυττάρων διεγείρεται από κυτοκίνες που προέρχονται από βοηθητικά Τ κύτταρα. Μαζί με το κύτταρο Β πλάσματος, το κύτταρο μνήμης Β δημιουργεί έναν άμεσο σύνδεσμο με το SARS-CoV-2 που παράγει ειδικά αντιγόνα αντισώματα από κύτταρα Β πλάσματος για να εξουδετερώσει το SARS-CoV-2. Άλλοι παράγοντες όπως οι ιντερφερόνες (IFN) ή οι φλεγμονώδεις παράγοντες μπορούν επίσης να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού 67.


Καινοτόμος και προσαρμοστική ανοσία έναντι του SARS-CoV-2 παρέχεται από λεμφοκύτταρα Β και Τ που ενεργοποιείται από δενδρικά κύτταρα 68. Τα IFN και τα γρανζύματα δημιουργούνται από κυτταροτοξικά Τ κύτταρα (κύτταρα CD8 +) για την εξουδετέρωση του SARS-CoV-2 ή οποιουδήποτε άλλου ιού εισβάλει στο σώμα μας 68,69. Οι κυτοκίνες, οι χημειοκίνες και τα ουδετερόφιλα που παράγονται από μακροφάγο, έχουν την ικανότητα να δημιουργούν c αντιδραστική πρωτεΐνη που είναι c3a και c5a που έχουν αντιική δραστικότητα 70,71.


Το μέλι έχει βρεθεί ότι είναι ένας αιτιολογικός παράγοντας για την απελευθέρωση Τ-λεμφοκυττάρων, Β-λεμφοκυττάρων και ουδετερόφιλων που τελικά παράγουν κυτοκίνες όπως TNF-α, IL-1 και IL-6 13,72,73. Το μέλι έχει επίσης επίδραση στην αύξηση των IFN-γ και IFNGR1 σε επίπεδο ορού στο μοντέλο αρουραίου που προκαλείται από καρκίνο του μαστού 74,75. Σε υγιή ανθρώπινα άτομα, το μέλι αυξάνει τους αντιοξειδωτικούς παράγοντες (βιταμίνη C και β-καροτένιο), μονοκύτταρα, λεμφοκύτταρα, ηωσινόφιλα, σίδηρο και χαλκό ορού, αναγωγάση γλουταθειόνης και ιχνοστοιχεία (Zn και Mg) μειώνοντας παράλληλα την ανοσοσφαιρίνη Ε, φερριτίνη και ήπαρ και ένζυμα μυών, ασπαρτική τρανσαμινάση, τρανσαμινάση αλανίνης, γαλακτική αφυδρογονάση, κινάση κρεατινίνης και σάκχαρα αίματος νηστείας 61.


Τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα του μελιού έχουν μελετηθεί όπου έχει δείξει τη δραστικότητά του σε μορφή κυτταρικής καλλιέργειας μοντέλο 76, ζωικού μοντέλου καθώς και σε κλινικές δοκιμές77,78. Συνήθως γνωστοί φλεγμονώδεις δείκτες όπως η ενεργοποιημένη με μιτογόνο πρωτεϊνική κινάση (MAPK) και ο πυρηνικός παράγοντας κάππα Β (NF-κB) μπορούν να προκαλέσουν άλλους φλεγμονώδεις παράγοντες όπως κυκλοοξυγενάση-2 (COX-2), λιποξυγενάση 2 (LOX-2), CRP, ιντερλευκίνες (IL-1, IL-6 και IL-10) και ΤΝΡ-α 27,79,80. Μια μελέτη ανέφερε ότι το μέλι μπορεί να είναι ένας τέλειος παράγοντας καταστολής για αυτούς τους δύο δείκτες 81,82. Επίσης, πολλά συστατικά του μελιού έχουν βρεθεί ότι είναι κατασταλτικά των προφλεγμονωδών ενζύμων, διεγείρουν την ανάπτυξη των ινοβλαστών και των επιθηλιακών κυττάρων για την αποκατάσταση βλάβης που καθιστά το μέλι δυνητικούς παράγοντες κατά της νόσου 83-86.

Αυτοφαγία

Η αυτοφαγία επίσης γνωστή ως «αυτο-αποικοδόμηση» είναι μια εξαιρετικά διατηρημένη καταβολική διαδικασία που διέπει ένα κύτταρο για την απομάκρυνση μακράς διαρκείας πρωτεϊνών, λιπιδίων, ανεπιθύμητων ή κατεστραμμένων κυττάρων και ακαθαρσιών, βοηθώντας έτσι στην ανάκτηση πιο υγιεινών κυττάρων, η διαδικασία υποβοηθείται από το σχηματισμό αυτοφαγοσωμάτων και η συγχώνευσή του με λυσοσώματα για να καταστρέψει το επιλεγμένο μόριο 87.

Επομένως, εάν το ανθρώπινο σώμα πρέπει να καταπολεμήσει έναν θανατηφόρο ιό όπως το SARS-CoV-2, απαιτείται ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο περιλαμβάνει αρκετές ανοσοαποκρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της αυτοφαγίας65,88,89. Οι θανατηφόροι ιοί όπως το SARS-CoV-2 μπορούν να μειώσουν τη δράση της αυτοφαγίας, αλλά υπάρχουν αρκετές ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν την αυτοφαγία να καταπολεμήσουν αυτόν τον τύπο ιού, έτσι αυτή η ανοσολογική απόκριση μπορεί να θεωρηθεί ως εργαλείο για την καταπολέμηση του COVID19 90–95.

Το φυσικό μέλι συμπληρώνεται με φλαβονοειδή και πολυφαινόλες. Αρκετά φλαβονοειδή (καεφερόλη, κατεχίνη και κερσετίνη) και φαινολικά οξέα (καφεϊκό οξύ και γαλλικό οξύ) μερικά από τα πολλά συστατικά του μελιού έχουν βρεθεί ότι δείχνουν αντικαρκινική δράση 28 και ένα από τα φλαβονοειδή, δηλαδή η κουερκετίνη, έχει βρεθεί ότι αναστέλλει την πρωτεασωμική δραστηριότητα και τα σήματα mTOR και να προωθήσει ουσιαστική αυτοφαγία96.

Διαβήτης

Ο διαβήτης και η απεριόριστη γλυκαιμία είναι ένας από τους κύριους λόγους πίσω από το θάνατο λόγω μόλυνσης από διάφορους ιούς, όπως η γρίπη Α (H1N1) 97, SARS-CoV98 και MERS-CoV99. Σε μια μελέτη με νέα λοίμωξη Covid-19, η υπεργλυκαιμία βρέθηκε να είναι αιτιολογικός παράγοντας θανάτου σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις 51. Το 2003, επιβεβαιωμένα άτομα του SARS-CoV έδειξαν παροδική εξασθένηση του παγκρεατικού νησιού μέσω υπεργλυκαιμίας 100. Επίσης, δεν μπορεί να αγνοήσει την υπεργλυκαιμία που μπορεί να λειτουργήσει για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να προκαλέσει και άλλες επιπλοκές 101.


Σε κλινική δοκιμή, οι διαβητικοί αρουραίοι που προκλήθηκαν από στρεπτοζοτοκίνη υποβλήθηκαν σε μέλι για την αξιολόγηση της αντιδιαβητικής επίδρασης όπου παρατηρήθηκε μειωμένο επίπεδο γλυκόζης στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 27,80. Έχει αποδειχθεί ότι το μέλι συμμετέχει στη μείωση της συγκέντρωσης γλυκόζης, φρουκτοζαμίνης και γλυκοσυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στον ορό102. Ο γλυκαιμικός έλεγχος μέσω της καταστολής της πρωτεϊνικής φωσφατάσης τυροσίνης 1Β (PTP1B) ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνεται η αλλαγή στα προφίλ λιπιδίων του ορού και η έκφραση του υποδοχέα ινσουλίνης στα ηπατικά κύτταρα μπορεί να επιτευχθεί με το μέλι 103,104.

Το μέλι μπορεί να αυξήσει το επίπεδο έκφρασης του AkT ενώ μειώνει τη φωσφορυλίωση σερίνης IRS-1, NF-κB και MAPK 79,105-107. Το μέλι αύξησε σημαντικά την υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (HDL) και μείωσε την υπεργλυκαιμία, τα τριγλυκερίδια (TGs), την πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (VLDL), τη μη HDL χοληστερόλη, τον δείκτη στεφανιαίου κινδύνου (CRI) και τον καρδιαγγειακό δείκτη κινδύνου (CVRI) σε διαβητικούς αρουραίους108. Όταν χορηγείται δόση 1,0 gm / kg, μπορεί να αναπτύξει σημαντικά τον γλυκαιμικό έλεγχο και την υπερλιπιδαιμία 108.109. Επομένως, το μέλι μπορεί να παρουσιάσει υπογλυκαιμική δράση, αλλά ο μηχανισμός εξακολουθεί να είναι ασαφής 110.
Καρδιαγγειακή διαταραχή και υπέρταση


Μια μελέτη με 150 θετικά άτομα του COVID-19 έδειξε ότι το 7% των θανάτων εμφανίστηκε λόγω μυοκαρδίτιδας με κυκλοφορική κατάρρευση, εν τω μεταξύ το 33% της μυοκαρδίτιδας συνέβαλε στην τελική σοβαρή έκβαση 111.

Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικός παράγοντας για μακροπρόθεσμα καρδιαγγειακά οφέλη όπως καθώς και βραχυπρόθεσμα αντιαρρυθμικά 112. Ο μειωμένος ρυθμός καρδιαγγειακών παθήσεων συνδέεται συχνά με φλαβονοειδή και βιταμίνες και αμφότεροι που υπάρχουν στο μέλι το καθιστούν πιθανό θεραπευτικό μέσο κατά της καρδιαγγειακής νόσου 102. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι το μέλι μπορεί να αποτρέψει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, να επεκτείνει τη μερική προθρομβίνη χρόνος (APTT), χρόνος προθρομβίνης (PT), χρόνος θρομβίνης (TT) ενώ μειώνεται η ποσότητα ινωδογόνου στο πλάσμα φτωχό σε αιμοπετάλια 113. Επίσης, το μέλι μπορεί να εμφανίσει αντι-αιμοπετάλια και αντιθρομβωτική δράση όταν χρησιμοποιείται σε μείγμα Kyuang-OK-KO ( ΚΟΚ) 114.

Μικροβιακές λοιμώξεις Το μέλι, μια αρχαία θεραπεία που χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκεται τώρα υπό διερεύνηση για τη χρήση του σε μια νέα μορφή καθώς πολλοί από τους σύγχρονους θεραπευτικούς παράγοντες αποτυγχάνουν. Το μέλι έχει επισημανθεί ως φάρμακο και αλοιφή που χρονολογείται από το 2100-2000 π.Χ., όπου όπως και αργότερα ο Αριστοτέλης (384-322 π.Χ.) ανέφερε το μέλι ως «καλό ως αλάτι για πονεμένα μάτια και πληγές» 115. Πρόσφατες μελέτες ανέφεραν ότι Οι ασθενείς με COVID-19 αναπτύσσουν δευτερογενείς βακτηριακές συνμολύνσεις, δηλαδή βακτηριακή πνευμονία και σήψη, η οποία αποτελεί απειλή για το έμβρυο 116.117. Η συμβολή της ιογενούς λοίμωξης και της δευτερογενούς λοίμωξης στον θάνατο είναι εκπληκτικά ίση με 111. Η βακτηριακή συνμόλυνση μεταξύ 12% -19% είναι συχνή σε άτομα που έχουν μολυνθεί από γρίπη H1N1 και πνευμονία με άλλες σοβαρές ασθένειες118. Ένας πολύ γνωστός δείκτης για συστηματική φλεγμονή και λοίμωξη είναι ο λόγος ουδετερόφιλων-λεμφοκυττάρων (NLR), ο οποίος είναι ένας δείκτης βακτηριακής λοίμωξης που περιλαμβάνει πνευμονία και σε άτομα μολυσμένα με COVID-19 που ήταν σε σοβαρό στάδιο, βρέθηκαν με αυξημένο NLR κατά τη διάρκεια της σοβαρής φάσης που έδειξε την πιθανή κρίσιμη κατάσταση 119.120,53.

Αντιβακτηριακές ιδιότητες

Το μέλι παρέχει ένα ευνοϊκό περιβάλλον που προάγει την γρήγορη επούλωση, ενώ οι αντιβακτηριακές ιδιότητες του μελιού μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης μέσω της παραγωγής WBC για την απελευθέρωση κυτοκινών και ιντερλευκινών, δηλαδή TNF-α, IL-1β και IL-6 με την αναγέννηση νέου ιστού 26,121,122.

Αρκετές αποδείξεις έδειξαν ότι το μέλι μπορεί να δρα ως αντιμικροβιακό παράγοντα μέσω ορισμένων παραγόντων όπως η μείωση του pH, η οσμωτική επίδραση των σακχάρων και το H2O2 που παράγεται από υπεροξειδάση και περιλαμβάνει δραστικότητα έναντι παθογόνων βακτηρίων όπως το S. aureus (MIC% (v / v) υψηλότερη τιμή 12.500), H. pylori, E. coli, E. aerogenes, M. tuberculosis and S. typhimurium, 15,121,123–126.

Η βακτηριακή ανάπτυξη μπορεί να ανασταλεί μέσω της ρύθμισης της ουρεάσης από τη μεθυλογλυοξάλη (MGO) και τον πρόδρομο της διυδροξυακετόνη (DHA) 15. Ωστόσο, οι Rui Wang et απέδειξαν ότι το μέλι έδειξε την αντιβακτηριακή του δράση σκοτώνοντας άμεσα τα βακτηριακά κύτταρα από τα βακτηριοκτόνα συστατικά του και διαταράσσοντας την ανίχνευση της βακτηριακής απαρτίας (QS) 127.

Αντιμυκητιακές ιδιότητες

Το μέλι έχει δείξει αντιμυκητιακή δράση κατά των A. niger, A. flavus, P. chrysogenum, M. gypseum, C. albicans, Saccharomyces καθώς και ειδών Malassezia μέσω της πρόληψης του σχηματισμού βιοφίλμ και της αλλαγής του εξω-πολυσακχαρίτη 15.128.129. Το μέλι εξασφαλίζει τη μείωση της κυτταρικής επιφάνειας στο βιοφίλμ, το οποίο οδηγεί στο θάνατο του βιοφίλμ με χειρισμό κυτταρικής μεμβράνης του μύκητα 125.

Αντιιικές ιδιότητες

Οι μολύνσεις και ο σχηματισμός τραύματος γενικά διεγείρονται από ιική φύση 130. Λόγω της παρουσίας αρκετών ενώσεων, όπως μεθυλογλυοξάλης, χαλκού, ασκορβικού οξέος, φλαβονοειδών, νιτρικού οξειδίου και των παραγώγων του καθώς και του H2O2, το μέλι μπορεί να καταστέλλει την ανάπτυξη του ιού αναστέλλοντας την αντιγραφή του ιού και / ή ιοκτόνο δραστηριότητα 37. Σε ορισμένες μελέτες, το μέλι έχει αποδείξει τη δραστικότητα του έναντι πολλών ιών RNA και DNA, όπως ο ιός της γρίπης37, ο ιός Varicella Zoster (VZV) 29, η ερυθρά 131, ο ιός του απλού έρπητα (HSV) 132 και έχει αποδείξει ότι μπορεί να είστε πιθανοί θεραπευτικοί παράγοντες κατά του HIV 129.133.134.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η μεθυλογλυοξάλη (MGO) μία από τις ενώσεις του μελιού manuka 135, έδειξε ευαισθησία τόσο στους ιούς της γρίπης Β όσο και στους ιούς της γρίπης Α13, αποδεικνύοντας τη ιοκτόνο δράση του 37. Επιπλέον, συνεργιστική επίδραση του μελιού Manuka με τα ιικά φάρμακα κατά της γρίπης Α Το oseltamivir έχει αναφερθεί και το MGO είναι χρήσιμο για τους ανθεκτικούς στα φάρμακα απομονωμένους ιούς 37.136. Επομένως, αυτές οι μελέτες έδειξαν ότι οι τυλιγμένοι ιοί μπορεί να είναι ευαίσθητοι στα ιοκτόνα συστατικά του μελιού.

ΠΙΘΑΝΟΙ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ SARS-COV-2

Όπως συζητήθηκε παραπάνω, αρκετοί ιογενείς ιοί ενδέχεται να θανατωθούν από τα ιοκτόνα συστατικά του μελιού, μπορεί επίσης να έχει πιθανή κατασταλτική επίδραση στο SARS-CoV-2. Ο κυτταρικός θάνατος προκαλείται από ιογενή λοίμωξη μέσω αποστράγγισης λεμφοκυττάρων που μπορεί να αντιμετωπιστεί από αντιοξειδωτικά αποδεικνύοντας έτσι ότι υπάρχει σχέση αντιιικών και αντιοξειδωτικών δράσεων 138. Το μέλι έχει ένα ευρύ φάσμα αντιοξειδωτικών επιδράσεων όπως περιγράφεται, μπορεί να ειπωθεί ότι το μέλι θα μπορούσε ενδεχομένως να δρα ως προστατευτικό παράγοντες ασθενών που έχουν μολυνθεί με ιούς όπως η γρίπη ή η κορώνα, οι οποίοι πρέπει να αποδειχθούν ακόμη μέσω κλινικών δοκιμών και κατάλληλων πειραμάτων.

Το μολυσμένο με COVID-19 άτομο με σύνδρομο κυτοκίνης το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αντιοξειδωτική ιδιότητα του μελιού μαζί με το αυξημένο επίπεδο IFN-γ 1,74,75,139,140. Διαπιστώθηκε ότι διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την ανοσοανεπάρκεια και μεταξύ αυτών τα βιοδραστικά συστατικά, ιδίως τα φυτικά παράγωγα όπως οι πολυφαινόλες, είναι πολύ σημαντικά για τη μείωση της απελευθέρωσης φλεγμονωδών κυτοκινών 102.141–144. Σε μια μελέτη περίπτωσης έχει παρατηρηθεί ότι το πλούσιο σε πολυφαινόλες περιβάλλον μπορεί να ενεργοποιήσει αποτελεσματικά τους τοπικούς μηχανισμούς καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος και την επισκευή των ιστών και καθώς το μέλι είναι πλούσιο σε αυτές τις βιοδραστικές ενώσεις, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι το μέλι μπορεί να έχει πιθανό ρόλο στην ανακούφιση του πόνου του COVID- 19 μολυσμένοι ασθενείς, αλλά αυτό χρειάζεται περαιτέρω αποσαφήνιση μέσω κλινικών δοκιμών και σωστά σχεδιασμένων πειραμάτων 145. Από την άλλη πλευρά, αρκετά εκχυλίσματα βοτάνων έχουν δείξει ιδιότητες επισκευής ιστών μαζί με αντιιικά, αντιβακτηριακά αποτελέσματα 144.146 και το μέλι έχει παρουσιάσει αυτές τις ιδιότητες σε αρκετές μελέτες, καθιστώντας τον μια πιθανή θεραπευτική αγωγή για το COVID-19.

Επομένως, θα μπορούσε να υποτεθεί ότι το μέλι μπορεί να είναι χρήσιμο για ασθενείς με COVID-19 με διάφορους βασικούς μηχανισμούς. άμεσες ιοκτόνες ιδιότητες, ρύθμιση / ενίσχυση οδών ανοσολογικής σηματοδότησης ξενιστή, και θεραπεία και / ή βελτίωση συννοσηρών συνθηκών. Επιπλέον, με βάση τα προηγούμενα αποτελέσματα πολλών μελετών, το μέλι μπορεί να δράσει ως προληπτικός παράγοντας κατά της υπερφλεγμονής που προκαλείται από το SARS-CoV-2.

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Το COVID-19 ανακαλύφθηκε στα τέλη του 2019 και επί του παρόντος αποτελεί πανδημία, απειλή διεθνούς ενδιαφέροντος.

Μέχρι τώρα δεν έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένα και αποτελεσματικά φάρμακα, αν και πολλά εμβόλια και φάρμακα βρίσκονται τώρα υπό κλινική δοκιμή. Μια κλινική δοκιμή φάσης-3 του φυσικού μελιού για τη θεραπεία του COVID-19 ξεκίνησε επίσης, όπως αναφέρεται από τον εθνικό οργανισμό υγείας147. Έχει ήδη αποδειχθεί ότι το μέλι παίζει δυνητικό ρόλο ενάντια σε πολλούς ιούς RNA, συμπεριλαμβανομένων των ιών της γρίπης και του HIV.

Έχουν γίνει πολλές μελέτες για να αποδειχθεί ότι το μέλι μπορεί να είναι ένα πιθανό φυσικό φάρμακο που μπορεί να καταπολεμήσει αρκετές χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η αυτοφαγία κ.λπ.

Επιπλέον, το μέλι μπορεί να επουλώσει γρήγορα την πληγή επιδιορθώνοντας τον κατεστραμμένο ιστό, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολέμηση με βακτήρια και μύκητες κ.λπ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αναφορά σοβαρής επιβλαβούς επίδρασης του μελιού στο ανθρώπινο σώμα. Αυτή η ανασκόπηση θα είναι χρήσιμη για την επανεξέταση των πληροφοριών σχετικά με τις πιθανές θεραπευτικές επιπτώσεις του μελιού στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19.

Ωστόσο, βασικές έρευνες σχετικά με την επίδραση του μελιού στην αντιγραφή του SARS-CoV-2 ή / και στο ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή πρέπει να διερευνηθούν με in vitro και in vivo μελέτες.

Αναφορές

  1. Huang, C. et al. Clinical features of patients infected with 2019 novel coronavirus in Wuhan, China. Lancet 395, 497–506 (2020).
  2. WHO. WHO Director-General’s opening remarks at the mission briefing on COVID-19. [Online]. Available from: https://www.who.int/dg/ speeches/detail/who-director-general-s-opening-remarks-at-the-mission- briefing-on-covid-19 [Accessed on 1st March 2020]. Https://Www.Who.Int/Dg/Speeches/Detail/Who-Director-General-S-Opening-Remarks-At-the-Media-Briefing-on-Covid-19—11-March-2020 (2020). doi:11 March 2020
  3. Worldometers. https://www.worldometers.info/coronavirus/.
  4. Ralph, R. et al. 2019-nCoV (Wuhan virus), a novel Coronavirus: Human-to-human transmission, travel-related cases, and vaccine readiness. J. Infect. Dev. Ctries. 14, 3–17 (2020).
  5. Yang, X. et al. Clinical course and outcomes of critically ill patients with SARS-CoV-2 pneumonia in Wuhan, China: a single-centered, retrospective, observational study. Lancet Respir. Med. 8, 475–481 (2020).
  6. Abdullah Al Mamun Sohag, Md. Abdul Hannan, Sadaqur Rahman, Motaher Hossain, Mahmudul Hasan, Md Kawsar Khan, Amena Khatun, Raju Dash, M. J. U. Revisiting potential druggable targets against SARS-CoV-2 and repurposing therapeutics under preclinical study and Clinical Trials: A Comprehensive Review. Drug Dev. Res. (2020).
  7. Castro, J. A., De Mecca, M. M. & Bartel, L. C. Toxic side effects of drugs used to treat Chagas’ disease (American trypanosomiasis). Hum. Exp. Toxicol. 25, 471–479 (2006).
  8. Koehn, F. E. & Carter, G. T. The evolving role of natural products in drug discovery.
    Nature Reviews Drug Discovery 4, 206–220 (2005).
  9. Aggarwal, B. B. & Shishodia, S. Molecular targets of dietary agents for prevention and therapy of cancer. Biochemical Pharmacology 71, 1397–1421 (2006).
  10. Farooq Anwar GM, Muhammad Ajaz Hussain, Gokhan Zengin, Khalid M. Alkharfy, Muhammad Ashraf, A. H. G. Capparis spinosa L.: A plant with high potential for development of functional foods and nutraceuticals/pharmaceuticals. Int. J. Pharmacol. 12, 201–19 (2016).
  11. Pandiri, I. & Moni, A. Ocimum herb species: a potential treatment strategy for diabetic kidney disease. J. Adv. Biotechnol. Exp. Ther. 1, 88 (2018).
  12. Mohammad Nazrul Islam,Khandkar Shaharina Hossain,Partha Protim Sarker,Jannatul Ferdous,Md. Abdul Hannan, Md. Masudur Rahman, Dinh-Toi Chu, M. J. U. Revisiting pharmacological potentials of Nigella sativa seed: a promising option for COVID-19 prevention and cure. (2020). doi:10.31219/osf.io/56pq9
  13. Othman, N. Does honey have the characteristics of natural cancer vaccine? J. Tradit. Complement. Med. (2012). doi:10.1016/S2225-4110(16)30113-4
  14. Othman, N. H. Honey and cancer: Sustainable inverse relationship particularly for developing nations-a review. Evidence-based Complementary and Alternative Medicine 2012, (2012).
  15. Ahmed, S. et al. Honey as a Potential Natural Antioxidant Medicine: An Insight into Its Molecular Mechanisms of Action. Oxidative Medicine and Cellular Longevity 2018, 367846 (2018).
  16. Ahmed, S. & Othman, N. H. Honey as a potential natural anticancer agent: A review of its
    mechanisms. Evidence-based Complementary and Alternative Medicine 2013, 829070 (2013).
  17. Condon, R. E. Curious interaction of bugs and bees. Surgery 113, 234–235 (1993).
  18. Editorial: Honey: sweet and dangerous or panacea? South African Med. J. 48, 2300 (1974).
  19. Ball, D. W. The chemical composition of honey. J. Chem. Educ. 84, 1643–1646 (2007).
  20. Da Silva, P. M., Gauche, C., Gonzaga, L. V., Costa, A. C. O. & Fett, R. Honey: Chemical composition, stability and authenticity. Food Chemistry 196, 309–323 (2016).
  21. Al-Mamary, M., Al-Meeri, A. & Al-Habori, M. Antioxidant activities and total phenolics of different types of honey. Nutr. Res. 22, 1041–1047 (2002).
  22. Erejuwa, O. O., Sulaiman, S. A. & Ab Wahab, M. S. Honey: A novel antioxidant. Molecules 17, 4400–4423 (2012).
  23. Sherlock, O. et al. Comparison of the antimicrobial activity of Ulmo honey from Chile and Manuka honey against methicillin-resistant Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa. BMC Complement. Altern. Med. 10, (2010).
  24. Wang, X. H., Andrae, L. & Engeseth, N. J. Antimutagenic effect of various honeys and sugars against Trp-p-1. J. Agric. Food Chem. 50, 6923–6928 (2002).
  25. P. C. Molan. Manuka Honey as a Medicine. in Global Bioactives Summit (2001).
  26. Lusby, P. E., Coombes, A. & Wilkinson, J. M. Honey: a potent agent for wound healing? Journal of wound, ostomy, and continence nursing : official publication of The Wound, Ostomy and Continence Nurses Society / WOCN 29, 295–300 (2002).
  27. Omotayo, E. O. et al. Hypoglycemic and antioxidant effects of honey supplementation in streptozotocin-induced diabetic rats. Int. J. Vitam. Nutr. Res. 80, 74–82 (2010).
  28. Waheed, M. et al. Honey and cancer: A mechanistic review. Clinical Nutrition 38, 2499–2503 (2019).
  29. Shahzad, Aamir, and R. J. C. In vitro antiviral activity of honey against varicella zoster virus (VZV): A translational medicine study for potential remedy for shingles. Transl. Biomed. 3, 2 (2012).
  30. Irish, J., Carter, D. A., Shokohi, T. & Blair, S. E. Honey has an antifungal effect against Candida species. Med. Mycol. 44, 289–291 (2006).
  31. Swellam, T. et al. Antineoplastic activity of honey in an experimental bladder cancer implantation model: In vivo and in vitro studies. Int. J. Urol. 10, 213–219 (2003).
  32. Ghashm, A. A., Othman, N. H., Khattak, M. N., Ismail, N. M. & Saini, R. Antiproliferative effect of Tualang honey on oral squamous cell carcinoma and osteosarcoma cell lines. BMC Complement. Altern. Med. 10, (2010).
  33. Erejuwa, O. O. et al. Differential responses to blood pressure and oxidative stress in streptozotocin-induced diabetic wistar-kyoto rats and spontaneously hypertensive rats: Effects of antioxidant (Honey) treatment. Int. J. Mol. Sci. 12, 1888–1907 (2011).
  34. Sulaiman, S. A. et al. The Benefit of Tualang Honey in Reducing Acute Respiratory Symptons Among Malaysian Hajj Pilgrims: A Preliminary Study. J. ApiProduct ApiMedical Sci. 3, 38–44 (2011).
  35. Hashem, H. E. IN Silico Approach of Some Selected Honey Constituents as SARS-CoV-2 Main Protease (COVID-19) Inhibitors. Eurasian J. Med. Oncol. 4, 196–200 (2020).
  36. Al-Motawa, M. et al. Vulnerabilities of the SARS-CoV-2 Virus to Proteotoxicity — Opportunity for Repurposed Chemotherapy of COVID-19 Infection. SSRN Electron. J. (2020). doi:10.2139/ssrn.3582068
  37. Watanabe, K., Rahmasari, R., Matsunaga, A., Haruyama, T. & Kobayashi, N. Anti-influenza Viral Effects of Honey In Vitro: Potent High Activity of Manuka Honey. Arch. Med. Res. 45, 359–365 (2014).
  38. Guan, W. J. et al. Comorbidity and its impact on 1,590 patients with Covid-19 in China: A nationwide analysis. Eur. Respir. J. 55, (2020).
  39. Yang, J. et al. Prevalence of comorbidities and its effects in coronavirus disease 2019 patients: A systematic review and meta-analysis. Int. J. Infect. Dis. 94, 91–95 (2020).
  40. Jain, V. & Yuan, J. M. Predictive symptoms and comorbidities for severe COVID-19 and intensive care unit admission: a systematic review and meta-analysis. International Journal of Public Health (2020). doi:10.1007/s00038-020-01390-7
  41. Lupoli, F., Vannocci, T., Longo, G., Niccolai, N. & Pastore, A. The role of oxidative stress in Friedreich’s ataxia. FEBS Letters 592, 718–727 (2018).
  42. Miaomiao Liu , Fangzhao Chen , Teng Liu , Feimin Chen , Shuwen Liu, J. Y. The role of oxidative stress in influenza virus infection, Microbes and Infection. 19, 580–586 (2017).
  43. Liu, Q., Zhou, Y. H. & Yang, Z. Q. The cytokine storm of severe influenza and development of immunomodulatory therapy. Cellular and Molecular Immunology (2016). doi:10.1038/cmi.2015.74
  44. Jacoby, D. B. & Choi, A. M. K. Influenza virus induces expression of antioxidant genes in human epithelial cells. Free Radic. Biol. Med. 16, 821–824 (1994).
  45. Peterhans, E., Grob, M., Burge, T. & Zanoni, R. Virus-induced formation of reactive oxygen intermediates in phagocytic cells. Free Radic. Res. 3, 39–46 (1987).
  46. Perrone, L. A., Belser, J. A., Wadford, D. A., Katz, J. M. & Tumpey, T. M. Inducible nitric oxide contributes to viral pathogenesis following highly pathogenic influenza virus infection in mice. J. Infect. Dis. 207, 1576–1584 (2013).
  47. Imai, Y. et al. Identification of Oxidative Stress and Toll-like Receptor 4 Signaling as a Key Pathway of Acute Lung Injury. Cell 133, 235–249 (2008).
  48. Loffredo, L. et al. Enhanced NOX-2 derived oxidative stress in offspring of patients with early myocardial infarction. Int. J. Cardiol. 293, 56–59 (2019).
  49. Hecker, L. Mechanisms and consequences of oxidative stress in lung disease: Therapeutic implications for an aging populace. American Journal of Physiology – Lung Cellular and Molecular Physiology 314, L642–L653 (2018).
  50. Yan, X. et al. Nrf2/Keap1/ARE signaling mediated an antioxidative protection of human placental mesenchymal stem cells of fetal origin in alveolar epithelial cells. Oxid. Med. Cell. Longev. 2019, 2654910 (2019).
  51. Chen, N. et al. Epidemiological and clinical characteristics of 99 cases of 2019 novel coronavirus pneumonia in Wuhan, China: a descriptive study. Lancet 395, 507–513 (2020).
  52. et al. Fowler Iii AA, Kim C, Lepler L, Malhotra R, Debesa O, Natarajan R. Intravenous vitamin C as adjunctive therapy for enterovirus/rhinovirus induced acute respiratory distress syndrome. World J Crit Care Med 6, 85–90 (2017).
  53. Wang, D. et al. Clinical Characteristics of 138 Hospitalized Patients with 2019 Novel
    Coronavirus-Infected Pneumonia in Wuhan, China. JAMA – J. Am. Med. Assoc. (2020). doi:10.1001/jama.2020.1585
  54. Meng, L., Zhao, X. & Zhang, H. HIPK1 interference attenuates inflammation and oxidative stress of acute lung injury via autophagy. Med. Sci. Monit. 25, 827–835 (2019).
  55. Chen, L. et al. [Analysis of clinical features of 29 patients with 2019 novel coronavirus pneumonia]. Zhonghua Jie He He Hu Xi Za Zhi 43, 203–208 (2020).
  56. B. Halliwell and J. M. Gutteridge. Lipid peroxidation: a radical chain reaction. Free Radic. Biol. Med. 2, 188–218 (1989).
  57. Hunyadi, A. The Mechanism(s) of Action of Antioxidants: From Scavenging Reactive oxygen/nitrogen Species to Redox Signaling and the Generation of Bioactive Secondary Metabolites. 9, 2505–2533 (2019).
  58. Diplock, A. T., Rice-Evans, C. A. & Burdon, R. H. Is there a significant role for lipid peroxidation in the causation of malignancy and for antioxidants in cancer prevention? in Cancer Research 54, (1994).
  59. Nagai, T., Sakai, M., Inoue, R., Inoue, H. & Suzuki, N. Antioxidative activities of some commercially honeys, royal jelly, and propolis. Food Chem. 75, 237–240 (2001).
  60. Aljadi, A. M. & Kamaruddin, M. Y. Evaluation of the phenolic contents and antioxidant capacities of two Malaysian floral honeys. Food Chem. 85, 513–518 (2004).
  61. Al-Waili, N. S. Effects of daily consumption of honey solution on hematological indices and blood levels of minerals and enzymes in normal individuals. J. Med. Food 6, 135–140 (2003).
  62. Van Acker, S. A. B. E. et al. Structural aspects of antioxidant activity of flavonoids. Free
    Radic. Biol. Med. 20, 331–342 (1996).
  63. Zhou, P. et al. A pneumonia outbreak associated with a new coronavirus of probable bat origin. Nature 579, 270–273 (2020).
  64. Xu, X. et al. Evolution of the novel coronavirus from the ongoing Wuhan outbreak and modeling of its spike protein for risk of human transmission. Science China Life Sciences 63, 457–460 (2020).
  65. Li, G. et al. Coronavirus infections and immune responses. Journal of Medical Virology 92, 424–432 (2020).
  66. Li, X., Geng, M., Peng, Y., Meng, L. & Lu, S. Molecular immune pathogenesis and diagnosis of COVID-19. Journal of Pharmaceutical Analysis 10, 102–108 (2020).
  67. Addi, A. Ben et al. Modulation of murine dendritic cell function by adenine nucleotides and adenosine: Involvement of the A2B receptor. Eur. J. Immunol. 38, 1610–1620 (2008).
  68. Nezhad, F. S. et al. Therapeutic Approaches for COVID-19 Based on the Dynamics of Interferon-mediated Immune Responses. Preprints 2020030206, 1–26 (2020).
  69. Yi, Y., Lagniton, P. N. P., Ye, S., Li, E. & Xu, R. H. COVID-19: What has been learned and to be learned about the novel coronavirus disease. Int. J. Biol. Sci. 16, 1753–1766 (2020).
  70. Stegelmeier, A. A. et al. Myeloid cells during viral infections and inflammation. Viruses 11, (2019).
  71. Gralinski, L. E. et al. Complement activation contributes to severe acute respiratory syndrome coronavirus pathogenesis. MBio 9, (2018).
  72. Popa, I. D., Schiriac, E. C., Ungureanu, D. & Cuciureanu, R. Evidenńierea rǎspunsului imun la sobolani dupǎ administrarea de miere cu reziduuri de sulfonamide. Rev. Rom. Med. Lab. 20, 63–72 (2012).
  73. Manyi-Loh, C., Leppington-Clarke, A. & Ndip, R. An overview of honey: therapeutic properties and contribution in nutrition and human health. African J. Microbiol. Res. 5, 844–852 (2011).
  74. Ahmed, S., Sulaiman, S. A. & Othman, N. H. Oral administration of Tualang and Manuka honeys modulates breast cancer progression in Sprague-Dawley rats model. Evidence-based Complement. Altern. Med. 2017, 904361 (2017).
  75. Ahmed, S. & Othman, N. H. The anti-cancer effects of Tualang honey in modulating breast carcinogenesis: An experimental animal study. BMC Complement. Altern. Med. 17, (2017).
  76. Jaganathan, S. K. Honey Constituents and their apoptotic effect in colon cancer cells. J. ApiProduct ApiMedical Sci. 1, 29–36 (2009).
  77. Subrahmanyam, M. A prospective randomised clinical and histological study of superficial burn wound healing with honey and silver sulfadiazine. Burns 24, 157–161 (1998).
  78. Al-Waili, N. S. & Boni, N. S. Natural honey lowers plasma prostaglandin concentrations in normal individuals. J. Med. Food 6, 129–133 (2003).
  79. Erejuwa, O. O., Sulaiman, S. A. & Ab Wahab, M. S. Honey – A novel antidiabetic agent. International Journal of Biological Sciences 8, 913–934 (2012).
  80. Al-Waili, N. Intrapulmonary administration of natural honey solution, hyperosmolar
    dextrose or hypoosmolar distill water to normal individuals and to patients with type-2 diabetes mellitus or hypertension: their effects on blood glucose level, plasma insulin and C-pep. Eur. J. Med. Res. 8, 295–303 (2003).
  81. Hussein, S. Z., Mohd Yusoff, K., Makpol, S. & Mohd Yusof, Y. A. Gelam Honey Attenuates Carrageenan-Induced Rat Paw Inflammation via NF-κB Pathway. PLoS One 8, (2013).
  82. Hussein, S. Z., Mohd Yusoff, K., Makpol, S. & Mohd Yusof, Y. A. Gelam honey inhibits the production of proinflammatory, mediators NO, PGE 2, TNF-α, and IL-6 in carrageenan-induced acute paw edema in rats. Evidence-based Complement. Altern. Med. 2012, 109636 (2012).
  83. Murtaza, G. et al. Caffeic acid phenethyl ester and therapeutic potentials. BioMed Research International 2014, 45342, (2014).
  84. Tomblin, V., Ferguson, L. R., Han, D. Y., Murray, P. & Schlothauer, R. Potential pathway of anti-inflammatory effect by New Zealand honeys. Int. J. Gen. Med. 7, 149–158 (2014).
  85. Molan, P. C. Potential of honey in the treatment of wounds and burns. American Journal of Clinical Dermatology 2, 13–19 (2001).
  86. Gupta, S. et al. Honey dressing versus silver sulfadiazene dressing for wound healing in burn patients: A retrospective study. J. Cutan. Aesthet. Surg. 4, 183 (2011).
  87. Yin Z, Pascual C, and K. D. Autophagy: machinery and regulation. Microb Cell 3, 588–596 (2016).
  88. et al. Pan HM, Chen LX, Xu YH, Han WD, Lou F, Fei WQ. Autophagy-associated immune responses and cancer immunotherapy. Oncotarget 7, 21235–46. (2016).
  89. Crotzer VL, B. J. Autophagy and adaptive immunity. Immunology 131, 9–17 (2010).
  90. Gassen, N. C. et al. Analysis of SARS-CoV-2-controlled autophagy reveals spermidine, MK-2206, and niclosamide as putative antiviral therapeutics. bioRxiv 2020.04.15.997254 (2020). doi:10.1101/2020.04.15.997254
  91. Alirezaei, M. et al. Short-term fasting induces profound neuronal autophagy. Autophagy 6, 702–710 (2010).
  92. Bagherniya, M., Butler, A. E., Barreto, G. E. & Sahebkar, A. The effect of fasting or calorie restriction on autophagy induction: A review of the literature. Ageing Research Reviews 47, 183–197 (2018).
  93. et al. Cheng CW, Adams GB, Perin L, Wei M, Zhou X, Lam BS. Prolonged fasting reduces IGF-1/PKA to promote hematopoietic-stem-cell-based regeneration and reverse immunosuppression. Cell Stem Cell 14, 810–823 (2014).
  94. Scher B. Boosting your immune system to fight the coronavirus: what you need to know. (2020).
  95. Md. Abdul Hannan, Md. Ataur Rahman, Md Saidur Rahman, Abdullah Al Mamun Sohag, Raju Dash, Khandkar Shaharina Hossain, Mithila Farjana, M. J. U. Intermittent fasting, a possible priming tool for host defense against SARS-CoV-2 infection: crosstalk among calorie restriction, autophagy and immune response. (2020). doi:10.31219/osf.io/jt738
  96. Klappan, A. K., Hones, S., Mylonas, I. & Brüning, A. Proteasome inhibition by quercetin triggers macroautophagy and blocks mTOR activity. Histochem. Cell Biol. 137, 25–36 (2012).
  97. Schoen, K., Horvat, N., Guerreiro, N. F. C., de Castro, I. & de Giassi, K. S. Spectrum of
    clinical and radiographic findings in patients with diagnosis of H1N1 and correlation with clinical severity. BMC Infect. Dis. (2019). doi:10.1186/s12879-019-4592-0
  98. Yang, J. K. et al. Plasma glucose levels and diabetes are independent predictors for mortality and morbidity in patients with SARS. Diabet. Med. 23, 623–628 (2006).
  99. Banik, G. R., Alqahtani, A. S., Booy, R. & Rashid, H. Risk factors for severity and mortality in patients with MERS-CoV: Analysis of publicly available data from Saudi Arabia. Virologica Sinica 31, 81–84 (2016).
  100. Butler, S. O., Btaiche, I. F. & Alaniz, C. Relationship between hyperglycemia and infection in critically ill patients. Pharmacotherapy (2005). doi:10.1592/phco.2005.25.7.963
  101. Yang, J. K., Lin, S. S., Ji, X. J. & Guo, L. M. Binding of SARS coronavirus to its receptor damages islets and causes acute diabetes. Acta Diabetol. (2010). doi:10.1007/s00592-009-0109-4
  102. Cianciosi, D. et al. Phenolic compounds in honey and their associated health benefits: A review. Molecules (2018). doi:10.3390/molecules23092322
  103. Lori, G. et al. Honey extracts inhibit PTP1B, upregulate insulin receptor expression, and enhance glucose uptake in human HepG2 cells. Biomed. Pharmacother. 113, (2019).
  104. Arabmoazzen, S., Sarkaki, A., Saki, G. & Mirshekar, M. A. Antidiabetic effect of honey feeding in noise induced hyperglycemic rat: Involvement of oxidative stress. Iran. J. Basic Med. Sci. 18, 745–751 (2015).
  105. Carnero, A., Blanco-Aparicio, C., Renner, O., Link, W. & Leal, J. The PTEN/PI3K/AKT Signalling Pathway in Cancer, Therapeutic Implications. Curr. Cancer Drug Targets 8,
    187–198 (2008).
  106. Batumalaie, K. et al. Effect of gelam honey on the oxidative stress-induced signaling pathways in pancreatic hamster cells. Int. J. Endocrinol. 67312 (2013). doi:10.1155/2013/367312
  107. Vincent, E. E. et al. Targeting Non-Small Cell Lung Cancer Cells by Dual Inhibition of the Insulin Receptor and the Insulin-Like Growth Factor-1 Receptor. PLoS One 8, (2013).
  108. Erejuwa, O. O. et al. Nigerian honey ameliorates hyperglycemia and dyslipidemia in alloxan-induced diabetic rats. Nutrients 8, (2016).
  109. Bahrami, M. et al. Effects of natural honey consumption in diabetic patients: An 8-week randomized clinical trial. Int. J. Food Sci. Nutr. 60, 618–626 (2009).
  110. Bobiş, O., Dezmirean, D. S. & Moise, A. R. Honey and Diabetes: The Importance of Natural Simple Sugars in Diet for Preventing and Treating Different Type of Diabetes. Oxidative Medicine and Cellular Longevity 2018, (2018).
  111. Ruan, Q., Yang, K., Wang, W., Jiang, L. & Song, J. Clinical predictors of mortality due to COVID-19 based on an analysis of data of 150 patients from Wuhan, China. Intensive Care Medicine (2020). doi:10.1007/s00134-020-05991-x
  112. Shrestha, T. M., Nepal, G., Shing, Y. K. & Shrestha, L. Cardiovascular, psychiatric, and neurological phenomena seen in mad honey disease: A clinical case report. Clin. Case Reports 6, 2355–2357 (2018).
  113. Ahmed, A. et al. Effect of natural honey on human platelets and blood coagulation proteins. Pak. J. Pharm. Sci. 24, 389–397 (2011).
  114. Kim, T. H., Lee, K. M., Hong, N. D. & Jung, Y. S. Anti-platelet and anti-thrombotic effect
    of a traditional herbal medicine Kyung-Ok-Ko. J. Ethnopharmacol. 178, 172–179 (2016).
  115. Mandal, M. D. & Mandal, S. Honey: Its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pac. J. Trop. Biomed. 1, 154–160 (2011).
  116. Cox, M. J., Loman, N., Bogaert, D. & O’Grady, J. Co-infections: potentially lethal and unexplored in COVID-19. The Lancet Microbe 1, e11 (2020).
  117. Lansbury, L., Lim, B., Baskaran, V. & Lim, W. S. Co-infections in people with COVID-19: a systematic review and meta-analysis. J. Infect. (2020). doi:10.1016/j.jinf.2020.05.046
  118. MacIntyre, C. R. et al. The role of pneumonia and secondary bacterial infection in fatal and serious outcomes of pandemic influenza a(H1N1)pdm09 11 Medical and Health Sciences 1103 Clinical Sciences 11 Medical and Health Sciences 1117 Public Health and Health Services. BMC Infect. Dis. 18, (2018).
  119. Liu, X. et al. Prognostic Significance of Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio in Patients with Sepsis: A Prospective Observational Study. Mediators Inflamm. 8191254, (2016). doi:10.1155/2016/8191254
  120. Curbelo, J. et al. Inflammation biomarkers in blood as mortality predictors in community-acquired pneumonia admitted patients: Importance of comparison with neutrophil count percentage or neutrophil-lymphocyte ratio. PLoS One 12, (2017).
  121. Lusby, P. E., Coombes, A. L. & Wilkinson, J. M. Bactericidal activity of different honeys against pathogenic bacteria. Arch. Med. Res. 36, 464–467 (2005).
  122. Tonks, A. J. et al. A 5.8-kDa component of manuka honey stimulates immune cells via TLR4. J. Leukoc. Biol. 82, 1147–1155 (2007).
  123. French, V. M., Cooper, R. A. & Molan, P. C. The antibacterial activity of honey against coagulase-negative staphylococci. J. Antimicrob. Chemother. 56, 228–231 (2005).
  124. Asadi-Pooya, A. A., Pnjehshahin, M. R. & Beheshti, S. The Antimycobacterial Effect of Honey: An in vitro Study. Riv. di Biol. – Biol. Forum 96, 491–495 (2003).
  125. Arnold, J. W. & Bailey, G. W. Surface finishes on stainless steel reduce bacterial attachment and early biofilm formation: Scanning electron and atomic force microscopy study. Poult. Sci. 79, 1839–1845 (2000).
  126. Kanatas, A. & Harris, A. RE: Visavadia BG, Honeysett J, Danford MH. Manuka honey dressing: An effective treatment for chronic wound infections. Br J Oral Maxillofac Surg. 2006 Nov 17; [Epub ahead of print]. British Journal of Oral and Maxillofacial Surgery 46, 258 (2008).
  127. Wang, R., Starkey, M., Hazan, R. & Rahme, L. G. Honey’s ability to counter bacterial infections arises from both bactericidal compounds and QS inhibition. Front. Microbiol. 3, (2012).
  128. Anyanwu, C. . Investigation of in vitro antifungal activity of honey. J. Med. Plants Res. 6, (2012).
  129. Shokri, H. & Sharifzadeh, A. Effet fongicide de miels différents contre les espèces de Candida fluconazole-résistants isolées de patients VIH+ avec une candidose. J. Mycol. Med. 27, 159–165 (2017).
  130. R. J. Whitley, D. W. Kimberlin, and B. R. Herpes simplex viruses. Clin. Infect. Dis. 26.3, 541–553 (1998).
  131. Zeina, B., Othman, O. & Al-Assad, S. Effect of honey versus thyme on Rubella virus
    survival in vitro. J. Altern. Complement. Med. 2, 345–348 (1996).
  132. Al-Waili, N. S. Topical honey application vs. acyclovir for the treatment of recurrent herpes simplex lesions. Med. Sci. Monit. 10, MT94-98 (2004).
  133. Behbahani, M. Anti-HIV-1 activity of eight Monofloral Iranian honey types. PLoS One 9, (2014).
  134. Wan Yusuf, W. N. et al. Tualang honey ameliorates viral load, CD4 counts and improves quality of life in asymptomatic human immunodeficiency virus infected patients. J. Tradit. Complement. Med. 9, 249–256 (2019).
  135. Adams, C. J. et al. Isolation by HPLC and characterisation of the bioactive fraction of New Zealand manuka (Leptospermum scoparium) honey. Carbohydr. Res. 343, 651–659 (2008).
  136. Charyasriwong, S., Haruyama, T. & Kobayashi, N. In vitro evaluation of the antiviral activity of methylglyoxal against influenza B virus infection. Drug Discov. Ther. 10, 201–210 (2016).
  137. Pal, M., Berhanu, G., Desalegn, C., & Kandi, V. Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus-2 (SARS-CoV-2): An Update. Cureus 12, e7423 (2020).
  138. Peterhans, E. Oxidants and Antioxidants in Viral Diseases: Disease Mechanisms and Metabolic Regulation. J. Nutr. 127, 962S-965S (1997).
  139. Mehta, P. et al. COVID-19: consider cytokine storm syndromes and immunosuppression. The Lancet 395, 1033–1034 (2020).
  140. La Gruta, N. L., Kedzierska, K., Stambas, J. & Doherty, P. C. A question of self-preservation: Immunopathology in influenza virus infection. Immunology and Cell
    Biology 85, 85–92 (2007).
  141. Chen, W., Lim, C. E. D., Kang, H. J. & Liu, J. Chinese herbal medicines for the treatment of type A H1N1 influenza: A systematic review of randomized controlled trials. PLoS ONE 6, (2011).
  142. Cavalcanti, E. et al. Administration of reconstituted polyphenol oil bodies efficiently suppresses dendritic cell inflammatory pathways and acute intestinal inflammation. PLoS One 9, 88898 (2014).
  143. Delvecchio, F. R. et al. Polyphenol administration impairs T-cell proliferation by imprinting a distinct dendritic cell maturational profile. Eur. J. Immunol. 45, 2638–2649 (2015).
  144. De Santis, S. et al. Secretory leukoprotease inhibitor is required for efficient quercetin-mediated suppression of TNFβ secretion. Oncotarget 7, 75800–75809 (2016).
  145. Corrêa, T. A. & Rogero, M. M. Polyphenols regulating microRNAs and inflammation biomarkers in obesity. Nutrition 59, 150–157 (2019).
  146. Liu, Q. et al. Jiawei-Yupingfeng-Tang, a Chinese herbal formula, inhibits respiratory viral infections in vitro and in vivo. J. Ethnopharmacol. 150, 521–528 (2013).
  147. Tantawy, M. Efficacy of Natural Honey Treatment in Patients With Novel Coronavirus. ClinicalTrials.gov
  148. Hussain, A., Rahman, K., Ullah, S., Ullah, I. & Zai, M. Phytochemical Analysis and Chemical Composition of Different Branded and Unbranded Honey Samples. Int. J. Microbiol. Res. 4, 132–137 (2013).
  149. Hermosín, I., Chicón, R. M. & Cabezudo, M. D. Free amino acid composition and
    botanical origin of honey. Food Chem. 83, 263–268 (2003).
  150. Atrouse, O. M., Oran, S. A. & Al-Abbadi, S. Y. Chemical analysis and identification of pollen grains from different Jordanian honey samples. Int. J. Food Sci. Technol. 39, 413–417 (2004).
  151. Chen, L., Mehta, A., Berenbaum, M., Zangerl, A. R. & Engeseth, N. J. Honeys from different floral sources as inhibitors of enzymatic browning in fruit and vegetable homogenates. J. Agric. Food Chem. 48, 4997–5000 (2000).
  152. A. M. Miraglio. Honey-Health and Therapeutic Qualities. 1–28 (2008).
  153. Erejuwa, O. O., Sulaiman, S. A. & Ab Wahab, M. S. Effects of honey and its mechanisms of action on the development and progression of cancer. Molecules 19, 2497–2522 (2014).
  154. Ahmed, S. & Othman, N. H. Review of the medicinal effects of tualang honey and a comparison with Manuka honey. Malaysian Journal of Medical Sciences 20, 6–13 (2013).
  155. Ivanov, A. V., Bartosch, B. & Isaguliants, M. G. Oxidative stress in infection and consequent disease. Oxidative Medicine and Cellular Longevity 2017, 496043 (2017).
Ετικέτες:Κορονοϊός

Michalis

all author posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.