Αξίζει το μέλι Manuka; 9 αποδεδειγμένα οφέλη

Αξίζει το μέλι Manuka; 9 αποδεδειγμένα οφέλη

Οι αντιιικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μελιού Manuka το ξεχωρίζουν από το παραδοσιακό μέλι. Αξίζει όμως το μέλι Manuka; Παρακάτω θα δείτε 9 αποδεδειγμένα με μελέτες οφέλη του μελιού Manuka.

Εκτός από τη χαρακτηριστική γήινη γεύση και την παχύρρευστη υφή, το μέλι manuka επωφελείται από αντιιικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που το ξεχωρίζουν από το παραδοσιακό ωμό μέλι. Γι ‘αυτό το λόγο οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να εξετάζουν τους ισχυρισμούς που σχετίζονται με το μέλι manuka, από την υποβοήθηση της επούλωσης πληγών έως την αντιμετώπιση της φθοράς των δοντιών.

Λίγα λόγια για εκείνους που δεν έχει τύχει να διαβάσουν στο Blog μας πληροφορίες για το μέλι Manuka: Παράγεται μόνο στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία από νέκταρ που συλλέγεται από μέλισσες που τρέφονται με το άγριο ανθοφόρο φυτό Leptospermum scoparium . Κοινώς γνωστό ως θάμνος manuka. Δεδομένου ότι το μέλι manuka μπορεί να παρασκευαστεί μόνο στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο το φυτό ανθίζει – περίπου δύο έως έξι εβδομάδες κάθε χρόνο – είναι ένα σχετικά σπάνιο προϊόν.

Με την τεχνογνωσία κλινικού διατροφολόγου ρίχνουμε μια ματιά σε τι μπορεί να μας πει η επιστήμη μέχρι τώρα για τα οφέλη του μελιού manuka.

Τα 9 (βασισμένα σε τεκμήρια) οφέλη του μελιού manuka.

Ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα για να υποστηριχθεί η χρήση του σε κλινικό περιβάλλον, τα πρώτα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας αποστειρωμένο, εργαστηριακά ελεγμένο μέλι manuka σε περιορισμένες, μικρής κλίμακας μελέτες ήταν πολλά υποσχόμενα. Δείτε παρακάτω τα εννέα οφέλη του manuka, με στοιχεία.

1. Μια πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων

«Η σύνθεση του μελιού manuka αποτελείται από υδατάνθρακες, μέταλλα, πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα, φαινολικές και φλαβονοειδείς ενώσεις», λέει ο κλινικός διατροφολόγος κ. Wakeman. Εκτός από τα αμινοξέα – τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης – περιέχει επίσης βιταμίνες Β, ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σελήνιο, χρώμιο και μαγγάνιο. Ωστόσο, όπως και κάθε μέλι, έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, με 12 γραμμάρια ως 15 γραμμάρια.

2. Εξαιρετικά αντιβακτηριακό

Πολλά από τα υγιή χαρακτηριστικά του Manuka πιστεύεται ότι σχετίζονται με το κύριο αντιβακτηριακό συστατικό του, τη μεθυλογλυοξάλη (MGO). Παρόλο που το MGO βρίσκεται στους περισσότερους τύπους μελιού, είναι συνήθως σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Στο μέλι manuka, το MGO προέρχεται από τη μετατροπή μιας ένωσης που ονομάζεται διυδροξυακετόνη, η οποία βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στα άνθη της μανουκά. Όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση του MGO, τόσο ισχυρότερη είναι η αντιβιοτική δράση. «Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μέλι manuka έχει υψηλότερη αντιβακτηριακή δράση έναντι διαφόρων στελεχών βακτηρίων, με ισχυρότερο αποτέλεσμα να προέρχεται από το μέλι manuka με υψηλότερα επίπεδα MGO», λέει ο κ. Wakeman.

3. Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα σας από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι απόβλητα που παράγονται από τα κύτταρα του σώματος ως απόκριση στις καθημερινές τοξίνες και τους στρες. Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν οξειδωτικό στρες στο σώμα σας, προκαλώντας κυτταρική βλάβη που συμβάλλει στη γήρανση, καθώς και ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις , καρκίνος, αρθρίτιδα και εγκεφαλικά επεισόδια .

4. Βοηθά στην επούλωση των πληγών

Το μέλι Manuka χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό ως θεραπευτικό και προστατευτικό μέσον για εγκαύματα , αμυχές και άλλες πληγές, χάρη στις αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Η κατά τόπους εφαρμογή έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την αναγέννηση του ιστού, μειώνει το χρόνο επούλωσης, και ακόμη και μειώνει τον πόνο σε πολλές μελέτες. «Το μέλι Manuka έχει την ικανότητα να διεγείρει μακροφάγα που είναι απαραίτητα για τη μείωση των μικροβιακών λοιμώξεων και για την επούλωση των ιστών», λέει ο Wakeman. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην αντιστροφή της αντίστασης στα αντιβιοτικά σε βακτήρια όπως το MRSA, σύμφωνα με την Εταιρεία Γενικής Μικροβιολογίας .

5. Προωθεί την στοματική υγεία

Παρά την υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, το μέλι manuka έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη στοματικών βακτηρίων που σχετίζονται με σχηματισμό πλάκας, ουλίτιδα και φθορά των δοντιών. Σε μια δοκιμή 28 ημερών , οι συμμετέχοντες που έπιναν ένα μέλι μανουκά μασήσουν για 10 λεπτά τρεις φορές την ημέρα μετά από κάθε γεύμα είχαν «στατιστικά πολύ σημαντικές μειώσεις» στην αιμορραγία της πλάκας και των ούλων σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Otago!

Οι συμμετέχοντες που έπιναν ένα μέλι μανουκά μασήσουν για 10 λεπτά τρεις φορές την ημέρα μετά από κάθε γεύμα είχαν «στατιστικά πολύ σημαντικές μειώσεις» στην αιμορραγία της πλάκας και των ούλων

The effects of manuka honey on plaque and gingivitis: a pilot study

6. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης

Το μέλι manuka όχι μόνο βοηθά στην καταπράυνση του πονόλαιμου με επικάλυψη της εσωτερικής επένδυσης, αλλά οι αντιιικές και αντιβακτηριακές του ιδιότητες συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και στην καταπολέμηση των βακτηρίων πίσω από τα συμπτώματα. Σε μια μελέτη ασθενών που υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία για καρκίνο κεφαλής και λαιμού, η κατανάλωση μελιού manuka βρέθηκε να μειώνει τα επίπεδα του Streptococcus mutans , ενός βακτηριδίου που ευθύνεται για τον πονόλαιμο.

Επιπλέον, το μέλι manuka έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού – τα συμπτώματα των οποίων μπορεί να περιλαμβάνουν βήχα, πονόλαιμο, βουλωμένη μύτη ή τρέξιμο και φτέρνισμα – σε άτομα με κυστική ίνωση. Και σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, βρέθηκε εξίσου αποτελεσματική με την αλατούχο ρινική άρδευση για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της χρόνιας ρινοκολπίτιδας.

7. Μπορεί να προστατεύσει από τα έλκη του στομάχου

Τα έλκη του στομάχου είναι από τις πιο συχνές ασθένειες που πλήττουν τον άνθρωπο και χαρακτηρίζονται από πόνο στο στομάχι, ναυτία και φούσκωμα . Μια μελέτη τρωκτικών διαπίστωσε ότι το μέλι manuka μειώνει τη συγκέντρωση φλεγμονωδών κυτοκινών όπως TNF-α, IL-1β και IL-6, με αποτέλεσμα μια γαστροπροστατευτική επίδραση στην επένδυση του στομάχου. Σε μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων, έχει επίσης αποδειχθεί ότι σκοτώνει το H. pylori , τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την πλειονότητα των ελκών του στομάχου. Ωστόσο, απαιτούνται υψηλής ποιότητας μελέτες για τον άνθρωπο πριν να εξαχθούν συμπεράσματα.

8. Μπορεί να ανακουφίσει τις πεπτικές διαταραχές

Το μέλι Manuka έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή σε αρουραίους με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), μια κοινή πεπτική διαταραχή και την ελκώδη κολίτιδα , έναν τύπο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Σε μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων , έχει επίσης αποδειχθεί ότι σκοτώνει το Clostridium difficile , μια βακτηριακή λοίμωξη που έχει συνδεθεί με καταστάσεις όπως η ελκώδης κολίτιδα.

Μια άλλη εργαστηριακή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Food Science and Technology διαπίστωσε ότι το μέλι manuka αύξησε τις ποσότητες ορισμένων προβιοτικών Lactobacillus – τα «καλά» βακτήρια που ενισχύουν την υγεία του εντέρου σας και μείωσε τον επιπολασμό των «κακών» βακτηρίων όπως το E. coli . Και πάλι, απαιτούνται υψηλής ποιότητας μελέτες για τον άνθρωπο πριν να εξαχθούν συμπεράσματα.

9. Ενισχύει την αθλητική απόδοση

Το μέλι προσφέρει μια «σημαντική» αύξηση της απόδοσης σε αθλητές κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης, και όπως  έχει δείξει μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μέμφις είναι εξίσου καλό με ένα ισοδύναμο αθλητικά ψυχρό gel. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό στην άσκηση αντοχής. Η σύνθεση του μελιού manuka είναι κυρίως υδατάνθρακες: 40% γλυκόζη και 30% φρουκτόζη.

Οφέλη μελιού Manuka: τι να ψάξετε

Για να ξεχωρίσουν το υγιές μέλι τους από άλλες ποικιλίες, τόσο η Αυστραλία όσο και η Νέα Ζηλανδία έχουν καθιερώσει μια σειρά προτύπων που εγγυώνται την αντιβακτηριακή ισχύ σε κάθε φιάλη. Το UMF IAA σημαίνει Unique Manuka Factor και είναι το σύστημα βαθμολόγησης που αναπτύχθηκε από το UMF Honey Association στη Νέα Ζηλανδία. Όσο υψηλότερο είναι το UMF IAA, τόσο πιο ισχυρό είναι το μέλι Και οι δύο μάρκες της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας δηλώνουν επίσης συχνά τα επίπεδα MGO στο μέλι τους. Και πάλι, όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός, τόσο το καλύτερο.

Ετικέτες:Manuka

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: